Over

Bij KAAP trekken we 100% de kaart van de jonge makers.
Artiesten, muzikanten, choreografen en al wat daar tussen ligt.
Zolang ze maar maken, creëren, experimenteren.

Een heel aantal makers zijn letterlijk ‘kind aan huis’ bij KAAP. Maar zeven van deze makers volgen we met extra aandacht en zorg: onze KAAP-makers. Deze collectieven of individuele kunstenaars krijgen voor een langere tijd steun en hulp vanuit KAAP, op logistiek, productioneel, technisch en financieel vlak.

KAAP-makers 2017-2018

Lucinda Ra

 • Theatercollectief
 • 2017-2018

De jongens en meisjes van Lucinda Ra schreven al een boeiend verhaal als huisartiest van De Werf. Een multidisciplinair collectief dat constructief kritische maatschappelijke vragen stelt, ontmoetingen organiseert in verschillende formats (lezingen, koffietafels, voorstellingen) en die creaties en voorstellingen maakt in verschillende vormen. Als kraks in interdisciplinair werken, bereiken ze zo ook een divers publiek.

Vera Tussing

 • Choreografe
 • 2017-2018

Vera Tussing is een jonge choreografe die erg verrassend uit de hoek komt. Ook hier een grote rol voor onderzoek in haar werk, maar ook aparte presentatievormen, waarbij het publiek telkens weer wordt verrast. Tussing gaat rechtstreeks contact met haar publiek niet uit de weg, ook niet op scene. Vaak komt ze met in situ-werk, dat ze ziet als voorstelling én onderzoek tegelijkertijd.

​Hannes Dereere en Silke Huysmans

 • Theatermakers
 • 2017-2018

Hannes en Silke zijn een multi-inzetbaar duo, dat van vele markten thuis is. Ze gebruiken de stad als uitvalsbasis en onderzoeksobject. Ze kaarten problemen aan die bij de ontwikkeling van een gemeenschap komen kijken. Van de verzuchting van de kleine man tot universele actuele thema’s: alles wordt onderzocht, waarbij dat onderzoek een groot deel van de voorstellingen uitmaakt.

Wannes Deneer

 • Performer
 • 2017-2018

Ook bij Wannes Deneer speelt de stad een rol. Als vaste artiest in het collectief Tuning People wil Deneer voor zichzelf een traject opzetten, gespreid over meerdere jaren. De stad, vervallen loodsen en verlaten plekken zijn een inspiratiebron voor creaties waarin muziek, theater en beeldende kunst samenkomen. Wannes is de geknipte persoon om het nomadisch en interdisciplinair karakter van KAAP mee uit te dragen.

Hans Beckers

 • Geluidsperformer
 • 2017-2018

Hans Beckers is al langer fan van De Werf en Vrijstaat O. Nu deze huizen KAAP werden, blijft zijn parcours dan ook groeien binnen dit nieuwe huis. Onder andere met Zonzo-companie, waarmee KAAP zich graag verbindt voor producties voor families, jong en ouder. Met zijn multidisciplinair werk en z’n vakkundigheid draagt hij mee bij tot het wegwerken van de schotten tussen verschillende disciplines.

Heike Langsdorf

 • Performer
 • 2017-2018

Heike Langsdorf enkel omschrijven als choreografe is al lang niet meer correct. Ze doet veel meer dan dat. Sinds ze in Brussel woont is ze geïntrigeerd door de diversiteit van de samenleving, en dat sijpelt door in haar werk. Diverse groepen laten participeren, nadenken over gegevens als taal, communicatie, begrip en onbegrip zijn actuele thema’s waarmee ze aan de slag gaat.  Daarbij ziet ze kunst en de participatie eraan als een vorm van verzet, het onderzoek naar het hoe en waarom van zaken zijn een deel van haar voorstellingen.

Dolores Bouckaert

 • Multi-performer
 • 2017-2018

Dolores Bouckaert is van alle artistieke markten thuis. Dans, choreografie, beeldende kunst, geluidskunst: in haar werk komt alles samen. Haar erg fysieke werk presenteert ze vaak in duo, met een andere danser of zelfs met een dier, zoals bijvoorbeeld met haar eigen paard. Elk onderdeel van haar werk (klank, film, tekeningen, taal…) komt samen in een eindresultaat, vaak een performance die in situ wordt gepresenteerd.