Ijsvorming, beeld door Melissa Mabesoone

N.E.S.H.A.A.

N.E.S.H.A.A. wil bewust omgaan met referenties en bronmateriaal en vindt het belangrijk om de bronnen die een inspiratie vormen tijdens het creatieproces te delen. 

"Tijdens onze residentie bij KAAP delen we graag het artikel “Upirngasaq (Arctic Spring)” van Sheila Watt-Cloutier over de verwevenheid van mens en omgeving. In dit artikel wordt geïllustreerd hoe het lot van de Inuit intrinsiek verweven is met de toekomst van het poolijs en de toekomst van de planeet.”

At the centre of the world there is a fiction, a story as a hole to let the future in. 

 

 

A curse poem

N.E.S.H.A.A.’s verhaal voor de toekomst is een vloekgedicht: het vervloekt, roept emoties op, kijkt naar het verleden, hekelt wat er mis is gegaan en richt de blik op de toekomst. Wat voor verhaal wil er vandaag verteld worden? Welke personages, menselijk en niet-menselijk, komen te voorschijn? 

Not Every Ship Has An Author (N.E.S.H.A.A.) is een samenwerking tussen kunstenaars Femke Gyselinck, Melissa Mabesoone en Peter Aers, in dialoog met historica Obiozo Ukpabi. In het kader van A CURSE POEM verweven zij hun artistieke praktijken met elkaar. Daarbij begeven ze zich op de grens van performance, poëzie en participatie. 

N.E.S.H.A.A. daagt het vooroordeel uit dat een verhaal één auteur heeft. Kan iemand een verhaal, dat door de tijd en gedachten heen wordt gedeeld, bezitten? Gedurende het onderzoeksproces van A CURSE POEM worden meer onderzoekers, kunstenaars, dichters en verhalenvertellers uit het verleden en het heden betrokken en worden bronnen gedeeld. 

Nieuw interactieplatform

N.E.S.H.A.A. lanceerde het nieuwe interactieplatform www.acursepoem.com, waarop verhalen, gedichten en gedachten van verschillende stemmen gedeeld worden. Bronnen die het creatieproces van A CURSE POEM mee geïnspireerd hebben, worden aangevuld met nieuwe verhalen en gedachtekronkels. Zo ontvouwt er woord voor woord een dynamisch landschap, waar je als bezoeker doorheen kan meanderen en waaraan je zelf nieuwe verhalen kan toevoegen.  

Op vraag van N.E.S.H.A.A. hebben verschillende schrijvers, onderzoekers en artiesten audio-stories gedeeld, elk vanuit hun eigen praktijk en relatie tot storytelling. Hoe kunnen woorden de toekomst vormgeven, op welke manier beïnvloedt afasie het vertellen, van wie zijn verhalen eigenlijk… De audio-stories vormen een levend archief, dat verder aangevuld wordt doorheen de tijd. 

Indien je als bezoeker graag een audio-story wil delen - graag! - stuur dan een mailtje naar famke@everythingdepends.be.

De eerste audio-story die we willen delen, werd gemaakt door T.S.ELIOT laureaat Bhanu Kapil over haar gedicht "1947. Spell to Reverse a Line". "If the line is a border and a border is a boundary award," schrijft ze terwijl ze het gedicht inzet als een spreuk: "This is a spell to stop the loop. To regain one's wholeness as a human being". 

Credits

Met en door
Peter Aers, Femke Gyselinck, Melissa Mabesoone, Obiozo Ukpabi, Bart Capelle, Eimi Leggett, Laureline Pattyn, Famke Dhont
In samenwerking met
Building Conversation
Met ondersteuning van
KAAP, Voo?uit, BUDA, workspacebrussels, het Østfold Internasjonale Teater en de Vlaamse Gemeenschap
Artikel
Sheila Watt-Cloutier, Granta 153, Granta Publications, 19 november 2020