AMOK

AMOK is een ontdekkingsfestival die zowel muziek, woord als performance brengt. Maar wat houdt dat precies in? We gaan er even door in minder dan 2000 woorden en dag per dag!

 

Vrijdag 30.09.22

Op 30 september trappen we AMOK af en palmen we 10 dagen lang de binnenstad in met muziek, woord en performance. We doen dat traditiegetrouw met de gratis concertmarathon, de AMOKATHON. Dit keer staat W.E.R.F. Records centraal en kun je 9 bands/artiesten aan het werk zien van ons huislabel! De concerten gaan door in De Republiek, Snuffel en Cinema Lumière, afsluiten doen we met een dj set van Lander Gyselinck in Paula Mostaert. 

Gratis live muziek van 19u tot middernacht - daarvoor moet je in Brugge zijn! 

AMOKATHON 

Zaterdag 01.10.22

Een première om de dag mee te starten: PAARD. brengt hun Line of Scrimmage naar Cinema Lumière, een creatie voor FilmFest waar ze aan de slag gaan met kortfilms van 6 regisseurs. 

De kortfilms zijn van de hand van Sarah Yu Zeebroek, William Massy, Kim Pi Lee, Simon Lynen, Anton Claeys en Alexander Deprez en gaan van handgemaakte stop-motion animaties, live action drama tot abstracte computer visuals. Dit belooft een behoorlijk unieke vertoning vol humor en high energy muziek te worden.

Meer over PAARD. - Line of Scrimmage

 

Op zaterdag kan je ook de stad intrekken, want we organiseren een gidsbeurt met Miko. De precieze datum en locatie? Het jaar 2124 in Brugge (aka Zone X) na De Ramp van 2034. In een kleine afgeschermde zone bleef de tijd stilstaan, de lokale bevolking leeft er nog als in de jaren 2020. We gaan samen op ontdekking. 

Kan je niet op zaterdag 1 oktober? Er is een herkansing op zondag 9 oktober!

Meer over Zone X

 

Brugge staat steeds centraal tijdens AMOK. Protect Me richt zijn pijlen op de monumenten in de stad. Ze herdenken een gebeurtenis, ze zijn een eerbetoon aan iets of iemand  en functioneren als herkenningspunten in de stad. Maar wat als het monument plots ingepakt is en onherkenbaar gemaakt? Dat is de vraag die we met Protect Me stellen.. 

Meer over Protect Me

 

Om 20u start de performance APHASIA, van Jelena Jureša. Samen met zowel het slachtoffer van oorlogsgeweld als de misdadiger vinden we ons in een pompende nachtclub in Belgrado.. Wat betekent het om getuige te zijn? Om stilzwijgend deelachtig te worden aan geweld? We duiken mee in het verhaal als omstaanders. 

Meer over APHASIA

 

Voor de voorstelling is er een introductie door Christophe Busch - deze intro is gratis en start om 18.30u. Christophe Busch ken je oa. als directeur van het Hannah Arendt Instituut, maar nog meer om zijn expertise in de Holocaust.

Meer over deze intro

Zondag 02.10.22

Opnieuw heeft de ochtendstond goud in de mond tijdens AMOK! Zeker in het weekend. Op zondag partneren we met De Republiek voor een speciale editie van Doctalks. Voor AMOK brengen we de film Why We Fight van Alain Platel en Myriam Devriendt.

Na de film gaat moderator Mieke Dumont is gesprek met Lieven Deloof van Touché vzw. Zij begeleiden gedetineerden om vanuit hun kwaadheid contentement op te bouwen en door oa. boksen hen tot tot ‘happy warriors’ te maken. Afsluiten doen we met een zondags aperitief! Omdat het kan.

Meer over Why We Fight

 

Opnieuw is stad Brugge ons speelveld. Dit keer voor The Handmade's Tale van Liesa Van der Aa. Zij nodigt makers van Handmade in Brugge uit om mee een parcours te maken waar hun ambachten worden omgezet in een performance. In Hof Bladelin, de Ryelandtzaal en de St. Jakobskerk zien en horen we werk van Lulu Cuyvers, Heleen Van Haegenborgh, Jon Birdsong en Brody Neuenschwander. 

Een unieke belevenis voor wie zich graag laat verrassen!

Meer over het Handmade parcours

 

Daarna blijft Liesa Van der Aa nog even plakken in Brugge en heeft ze het in een luistersessie over Easy Alice. Je hebt wellicht twee vragen.. Wat is een luistersessie en wat is Easy Alice

Een luistersessie is een moment waar we samen luisteren naar een artiest over het maakproces, het idee enz. achter een bepaald project. Dit doen we tijdens het jaar ook in De Groenplaats (bv. op 20 oktober ontvangen we ESINAM samen met Lies Steppe). Easy Alice is het laatste album van Van der Aa en is eigenlijk veel meer dan een album. Deze eclectische plaat is een film, een verhaal, een fragment. Liesa vertelt je de details.

Meer over de luistersessie

Dinsdag 04.10.22

Vanaf dinsdag kun je zwemmen in de onderwaterklankwereld van Pak Yan Lau. Onder de noemer Sogni Liquidi werkte ze een score uit voor zwemmers die door middel van hun bewegingen in het water een auditieve én  unieke ervaring bekomen. Dit zit gewoon inbegrepen in je zwembeurt en dit van dinsdag 4 tot en zaterdag 8 oktober. Op 9 oktober is er dan de live versie!

Meer over Sogni Liquidi

 

Dinsdagavond is er dan muziek én woord. We nodigen Mattias De Craene, Peter Verhelst, MARIS en Astrid Haerens uit voor een muzikale, literaire avond die we NEW SONGS gedoopt hebben. De dichters en muzikanten interacteren met elkaars werk.. Mattias De Craene vs Peter Verhelst en MARIS vs Astrid Haerens; 

Meer over NEW SONGS

Woensdag 05.10.22

Een schitterende muzikale avond in een even schitterende locatie: schntzl & Craig Taborn in de Walburgakerk. In deze double bill, waar piano toch enigszins centraal staat, worden de bestaande en imaginaire grenzen verkend. Craig Taborn is de top van zijn generatie, schntzl is jong geweld die ons telkens aangenaam weet te verrassen!

Meer over deze double bill

Donderdag 06.10.22

Twee talenten uit de Britse jazz vijver zakken af naar Brugge om mee AMOK te maken. Multi instrumentalist Alabaster dePlume spreidt zijn boodschap van liefde en licht, Chelsea Carmichael zal nieuwe dieptes laten horen met de saxofoon. Een double bill om u tegen te zeggen die we uiteraard een niet te missen avond op AMOK durven noemen!

Meer over deze double bill

Vrijdag 07.10.22

Omwille van visum redenen kan Tumi Mogorosi en zijn band helaas niet afreizen naar België. Hij cancelt bijgevolg zijn hele tournee. We hebben daarom gezocht naar een waardige vervanger en vonden die in Tutu Puoane. 

Tutu's muziek is een mix van Afrikaanse, Europese en Amerikaanse tradities. Puoane is bezig met een nieuw project rond Zuid-Afrikaanse heldinnen zoals Brenda Fassie en Miriam Makeba. Tutu Puoane werkt aldus rond dezelfde thema's als Koleka Putuma.

Meer over deze absolute topper van een avond

 

Na het optreden kun je afzakken naar De Republiek om na te kaarten over de fantastische avond die je net hebt gehad en voor Weekendkabaal

Zaterdag 08.10.22

We starten onze zaterdag opnieuw in Cinema Lumière. Dit keer met muziek (en beeld) van ZONDERWERK. Het duo Dijf Sanders en Linde Carrijn combineren hun talenten om verhalende muziekvormen te creëren door middel van textuur gericht onderzoek, oude samplers, tapemachines, akoestische en digitale instrumenten.

Voor AMOK maken ze een muzikale soundtrack op werken door oa Raveel en Schrauwen. 

Meer over ZONDERWERK

 

We hebben opnieuw een première beet: Inland Island van Tineke De Meyer. Samen met enkele anderen neem je plaats aan tafel. Via hoofdtelefoons word je aangesproken door een stem zonder lichaam. Deze stem behoort toe aan een grenswezen — een engel, een alien? Tegelijk wel en niet aanwezig spreekt deze eeuwige getuige over wat zich aan en ver voorbij de tafel afspeelt. Voor de durvers?

Meer over Inland Island

 

Zaterdagavond = dansen! We laten dit eerst over aan de professionals, en meerbepaald Soa Ratsifandrihana. Zeg dit drie keer na elkaar en je komt in een ongelooflijke gr oo ve terecht! Al dansend gaat Soa in gesprek met twee klankwerelden en onderzoekt ze de tijdelijkheid en de betekenis van groove nu.. Een must see voor iedereen die van dans houdt. 

Meer over gr oo ve 

 

We zeiden het eerder al.. zaterdagavond = dansen. En dat doen we ook zelf, tijdens KOMA. Een echte rave waar we ondermeer dj Marcelle voor uitnodigden om de plaatjes te draaien. Jawel, plaatjes, Geen usb sticks en "waar zijn die handjes" maar een echte dj set waar drie of vier kisten vinyl worden meegesleurd. Dansen is de boodschap, no matter the question! En als je erachter uitgeput van het dansen in een KOMA valt dan is dat alleen maar terecht!

Meer over KOMA

 

Zondag 09.10.22

En dan is AMOK al bijna gedaan.. Zondag 9 oktober sluiten we af zoals het hoort: met een brunch! En bovenop de heerlijke treats krijg je er nog Sander De Keere bovenop. Hij brengt zijn nieuwste album live op de piano. De brunch wordt trouwens verzorgd door De Broodsmid - dubbel koekenbak!

Meer over de brunch met Sander De Keere

 

Heb je je buikje rond gegeten? Dan is het tijd om even te gaan wandelen.. Er zijn opnieuw enkele gidsbeurten met Miko (Zone X). Of ga je liever zwemmen? Dan kan je met Pak Yan Lau het water in. Zij brengt een live set in het Guilini zwembad. Of wil je opnieuw tafelen? Dan moet je weer bij Tineke De Meyer zijn, want zij nodigt je opnieuw uit voor Inland Island!

Meer over Zone X

Meer over Sogni Liquidi

Meer over Inland Island