AMOKATHON - beeld door Femke Den Hollander

AMOKATHON

AMOKATHON trapt 10 dagen AMOK af, W.E.R.F. Records style!

We starten AMOK naar goede gewoonte op met de AMOKATHON, een spetterende muzikale marathon op verschillende Brugse locaties in de binnenstad. Speciaal voor deze editie zetten we het huislabel W.E.R.F. Records in de verf, dat aan de vooravond staat van zijn dertigste verjaardag. Op het menu pronkt een brede selectie aan recente releases dat de veelzijdigheid en uitzonderlijke kwaliteit van de Belgische jazz and beyond scene extra in de verf zet.

Het overzicht van de avond vind je onderaan de pagina bij 'programma'.

Vitja Pauwels (19u - Cinema Lumière)

In avant-première presenteren we nieuw werk van gitarist en creatieve duizendpoot Vitja Pauwels. Zijn eigenzinnig repertoire balanceert tussen americana, singer-songwriter, ambient en hedendaagse jazz. De plaat 'Drift By / Sink In' komt officieel uit op 6 november maar tijdens AMOK krijgt u exclusief een sneak peek!

Karen Willems (19.45u - Snuffel)

Ook drumster en muzikale avonturier Karen Willems is van de partij, geflankeerd door drie bijzondere saxofonisten: John Snauwaert, Vincent Brijs en Marc De Maeseneer. Samen gaan ze door het leven als Terre Sol Four. Aanstaande vrijdag 6 mei wordt de nieuwe dubbel elpee ‘Grichte’ de wereld in gestuurd. Die laat op de ene plaat solowerk van Karen horen en op de andere krijgt u dit pittige viertal te horen. Sjamanistische jazz die refereert aan Mingus en Ornette Coleman, maar tegelijk ontegensprekelijk de identiteit van Karen Willems uitademt.

SPOOK (20.30u - De Republiek)

Ook het kersverse trio SPOOK (met Nicolas Rombouts op contrabas, Filip Wauters op steel guitar en Simon Segers op drums) flirt met invloeden uit americana. Zelf noemen ze hun bezwerende muziek ‘free country’. Het internationale platform Bandcamp tipte hen dan weer bij de beste jazz releases van maart 2022. Oordeel vooral zelf.

Gratitude Trio (21.15u - Snuffel)

Gratitude Trio brengt in september 2022 hun vierde album uit onder W.E.R.F. Records in samenwerking met het Collectif Koa. De Belgisch-Franse band werkt al meer dan een jaar aan dit project, waarbij het muzikale kader van het vorige album verder ontwikkeld wordt, een mengeling van gevoeligheid en groove, contemplatieve vocals en razende solo's, een mooie mix van akoestische en elektronische klanken... 

De muziek is verfijnd en organisch, altijd met de energie en het gevoel voor risico dat hen kenmerkt.

mòs ensemble (22.00u - Lumière)

Meer ingetogen is de filmische en narratieve muziek van mòs ensemble, een achtkoppig ensemble rond frontman Kobe Boon met in de hoofdrol drie bijzondere zangeressen: Marta Del Grandi, Roos Denayer en Astrid Creve, geruggesteund door een bont allegaartje aan jonge creatieve Gentse jazzmusici. Hun bloedmooie 'Behind The Marble' verscheen eerder dit jaar. Laat u betoveren.

MDC III (22.45u - De Republiek)

Zo hebben we een premièreconcert van MDCIII, het psychedelische trio van Mattias De Craene op sax, geflankeerd door twee drummers, Simon Segers en Lennert Jacobs. Zij brengen op die dag hun tweede plaat 'Drawn In Dusk' uit, dat een compleet nieuwe klankwereld laat horen, die het midden houdt tussen ambient, dub, techno, etno folk en impro jazz.

Don Kapot + Fulco Ottervanger (23.30u - Snuffel)

Een stevige muzikale uppercut wordt die avond uitgedeeld door het punkjazz trio Don Kapot, dat op 23 september een nieuwe plaat uitbrengt in samenwerking met niemand minder dan Fulco Ottervanger (bekend van bij De Beren Gieren, BeraadGeslagen of simpelweg als FULCO). Deze plaat is het resultaat van een knettergekke maar steengoede improvisatiesessie die te goed was om niet uit te brengen. Het gelegenheidsproject met Fulco zal echter maar één keer live te zien op podium... en dat is tijdens AMOK. Don't miss out!

DJ Lander Gyselinck (00.15u - Paula Mostaert)

Wie als Belgische muziekliefhebber Lander Gyselinck niet kent, moet de laatste tien jaar onder een steen hebben geleefd. Deze virtuoze drummer en muzikale duizendpoot was mede één van de grondleggers van die geroemde 'new wave of Belgian jazz'. Zijn onophoudelijke zoektocht naar nieuwe sounds en genres en zijn stevige wortels in de jazztraditie leverden hem een geheel eigen stijl op, die hem al op vroege leeftijd werden opgemerkt door artiesten als John Zorn of Kris Defoort. Met zijn groep STUFF. speelde hij de voorbije jaren alle podia plat en met zijn knettergekke duo's Beraadgeslagen en Lander & Adriaan wist hij opnieuw een zeer jong publiek te winnen voorexperimentele clubmuziek met een hoek af. 

Als deejay mixt hij alle dansmuziekstijlen die hem als artiest hebben geïnspireerd, van 80's funk over hip hop tot techno en bassheavy beats. 

 

Programma

  • 19u Vitja Pauwels - Cinema Lumière
  • 19.45u Karen Willems - Snuffel
  • 20.30u SPOOK - De Republiek
  • 21.15u Gratitude Trio - Snuffel
  • 22u mòs ensemble - Cinema Lumière
  • 22.45u MDC III - De Republiek
  • 23.30u Don Kapot + Fulco Ottervanger - Snuffel
  • 00.15u DJ Lander Gyselinck - Paula Mostaert