Liesa Van der Aa door Marc Lagrange

The Handmade's Tale - door Liesa Van der Aa

Praktisch

Op uitnodiging van KAAP en De Republiek cureert en creëert speciaal voor deze AMOK editie componiste en ‘all round performer’ Liesa Van der Aa een wandeling door de Brugse binnenstad.

Tijdens het parcours neemt ze de deelnemers mee naar drie korte voorstellingen die werden geconcipieerd op het snijvlak van de persoonlijke fascinaties van Van der Aa en de werking van Handmade in Brugge: ambachtelijke makers die lokaal en met de hand produceren. De wandeling culmineert in de Sint-Jakobskerk voor de nieuwe creatie die Van der Aa samen met de wereldvermaarde kalligraaf en tekstkunstenaar Brody Neuenschwander maakt. De ontmoeting tussen Van der Aa en Neuenschwander in de Sint-Jakobskerk belooft een unieke, synesthetische ervaring te worden, waarin nieuwe muziek van Van der Aa met de even tactiele als visuele kunst van Neuenschwander de connecties zoekt.

Op het parcours maken we ook kennis met werk van Heleen Van Haegenborgh en Lulu Cuyvers, alsook met het 'schelpenorkest' van Jon Birdsong. 

 

Stitch in air (Heleen Van Haegenborgh & Lulu Cuyvers)

Na enkele jaren hoofdzakelijk componeren keert Heleen Van Haegenborgh voor deze performance terug naar haar instrument, de piano. Om volledig in te spelen op het handmade gegeven prepareert ze de piano met nylondraden. De link tussen draad en kant is niet ver te zoeken. Samenwerken met beeldend kunstenaar Lulu Cuyvers bleek een evidente keuze omdat Lulu vanuit haar praktijk kantwerk in een bijzonder daglicht stelt. 

Het efemere karakter, het repetitieve, de motieven, de kwetsbaarheid, het geduld, de patronen, zorgen voor heel wat raakvlakken tussen klank en beeld. 

"De vraag om een performance op te bouwen rond ambacht in Brugge kwam in eerste instantie verrassend over maar al snel bleek de link met kantwerk heel logisch." - Heleen Van Haegenborgh.

Heleen van Haegenborgh bracht in 2017 samen met Christian Mendoza het album Copper uit bij KAAP en kon je haar aan het werk zien op DANSAND! met Geert Belpaeme. Ook haar misthoornproject werd gepresenteerd door KAAP (Oostende).

 

Sacred Bells (Jon Birdsong)

De band rond en met Jon Birdsong zal in de kapel van Hof Bladelin een nieuwe compositie brengen. Deze compositie bestaat uit klanken van conch schelpen (aka de oorspronkelijke trompet), serpent en cornetto (barokke blaasinstrumenten) alsook slagwerk dat de periode typeert en markeert waarin bellen en minimale drums in een laag basregister de toon zetten. 

INTERVIEW

Iza Moreno (BLVRD) ging in gesprek met Liesa Van der Aa over wat zo'n parcours precies inhoudt.

Lees hier het interview

ENG

Composer and ‘all round performer’ Liesa Van der Aa curates and creates an experience walk through Bruges. During the tour she will take the participants to three short performances that were conceived at the intersection of the personal fascinations of Van der Aa and the activities of Handmade in Brugge: a collective of artisans who locally produce - by hand.

The meeting between Van der Aa and Neuenschwander at St. Jakobskerk promises to be a unique, synaesthetic experience, in which new music by Van der Aa seeks connections with the equally tactile and visual art of Neuenschwander.

Credits The Handmade's Tale

Creatie
Liesa Van der Aa
Met de talenten van
Heleen Van Haegenborgh, Lulu Cuyvers, Jon Birdsong en Brody Neuenschwander

Credits Stitch in air

piano, compositie en elektronica
Heleen Van Haegenborgh
Installatie en uitvoering
Lulu Cuyvers
Assistentie
Edith Ghilbert

Sacred Bells

trompet
Jon Birdsong
drums etc
Roel Poriau
drums etc
Mattijs van der Leen
serpent
Berlinde Deman
cornetto
Tobe Wouters