Protect Me - foto door Jonas Vansteenkiste

Protect Me - Jonas Vansteenkiste en Veerle Michiels

Praktisch

  • Gratis

Een interactieve interventie in de stad op en rond vier monumenten

Monumenten en standbeelden hebben in een stad een specifieke functie: ze herdenken een gebeurtenis, ze zijn een eerbetoon aan iets of iemand, ze willen ons aanzetten tot vrome of andere gedachten en functioneren als herkenningspunten in de stad.

Maar wat als het monument plots ingepakt is en onherkenbaar gemaakt?

Beschermen we hiermee ons erfgoed? Komen we tot de vaststelling dat we eigenlijk niet wisten voor wie of wat dat monument opgericht werd? Verliezen we onze oriëntatie of gaan we net dingen zien die we voorheen niet opmerkten ook al passeren we er dagelijks?

Veerle Michiels en Jonas Vansteenkiste werken al enkele jaren samen aan projecten rond de functie en betekenis van monumenten. Terwijl internationaal felle discussies gevoerd worden over het neerhalen van monumenten voor figuren met een kwalijk verleden, worden op andere plekken beelden en monumenten met beddenlakens en matrassen ingepakt om ze te beschermen tegen bominslagen. Met de hulp van wijkbewoners willen Michiels en Vansteenkiste tijdens AMOK vier beelden inpakken en hiermee de dialoog aangaan met de stad over functie en betekenis van haar – materieel en immaterieel – erfgoed.

Ze slaan op zaterdag 1 oktober hun figuurlijke tenten op op het Muntplein waar het monument Flandria Nostra te vinden is en bedekken van daaruit ook het Hans Memlingmonument op de Woensdagmarkt, het Calvariebeeld aan de Sint-Jakobskerk en de zogenaamde Stadspomp op de Eiermarkt.

Na het startmoment kan je tot en met zondag 9 oktober vrij de ingepakte beelden ontdekken op bovenstaande locaties.

 

PRAKTISCH

  • Doorlopend van zaterdag 1/10 tot en met zondag 9/10
  • Startmoment op zaterdag 1/10 om 14u op het Muntplein! Iedereen welkom!

ENG

Monuments and statues have a specific function in a city: they commemorate an event, they are a tribute to something or someone and function as landmarks in the city. But what if the monument is suddenly wrapped and made unrecognizable?

We start this intervention on Saturday 1.10 at 14h - Muntplein where the monument Flandria Nostra can be found and from there on we cover the Hans Memlingmonument on the Woensdagmarkt, the Calvarie statue at the St-Jakobskerk and the so-called Stadspomp on the Eiermarkt.

You are free to explore the wrapped sculptures at the above locations until Sunday, October 9.