Alabaster dePlume & Chelsea Carmichael

Alabaster dePlume + Chelsea Carmichael (AMOK | Close Encounters)

Praktisch

Twee absolute smaakmakers uit de Britse scene

KAAP en Cactus Muziekcentrum slaan tijdens AMOK opnieuw de handen in elkaar voor een nieuwe Close Encounters, de reeks waarbij beide huizen op zoek gaan naar spannende projecten op de grens van jazz, rock, elektronica, ... Speciaal voor deze editie haalden we twee absolute smaakmakers uit de Britse scene naar Brugge. Two times GOLD!Alabaster dePlume (UK)

Er zit vast iets in het water van Manchester dat talent kweekt. Want hoe Mancunian Alabaster dePlume spoken word met jazz en folk combineert is uiterst uniek. Naast saxofonist is de man ook dichter en vooral een rasperformer en geboren improvisator - waardoor hij z'n publiek als geen ander weet te begeesteren.

Dat vond ook het internationaal gerenommeerde Pitchfork dat zijn album “GOLD” in april tipte in de categorie ‘Best New Music’. Door verschillende muziekjournalisten en aficionados wordt de plaat nu al tot de beste platen van 2022 gerekend.

Zijn unieke muzikale kruisbestuiving en verweving van spiritualiteit met muziek werd ook over het kanaal opgemerkt. Zo is hij snel opgepikt door misschien wel het spannendste jazzlabel van het voorbije decennium, het in Chicago gehuisveste International Anthem, thuis van o.a. Jaimie Branch, Angel Bat Dawid, Makaya McCraven, Jeff Parker en Ben Lamar Gay.

“Gold, zijn tweede plaat, improviseerde hij bij elkaar met een schare bevriende muzikanten. Het zijn gammele, knarsende jazzcomposities waarin dePlume zijdezachte saxnoten speelt of waarin hij half fluisterend gedichten voordraagt: bitterzoete bespiegelingen die het cynisme van alledag counteren met unheimlich optimisme.” - De Morgen

 

Chelsea Carmichael (UK)

Saxofoniste Chelsea Carmichael is ongetwijfeld één van dé revelaties van het moment binnen de rijk geschakeerde en bijzonder talentvolle Britse jazzscene. Ze verdiende o.a. haar strepen bij SEED ensemble, Theon Cross, Joe-Armon Jones en als lid bij het Jools Holland Rhythm and Blues Orchestra.

Zo werd ze opgemerkt door saxofonist en boegbeeld van die recente Britse jazzwave Shabaka Hutchings (Sons of Kemet) die haar prompt een contract aanbod op zijn eigen label Native Rebel Recordings.

Haar debuutplaat ‘The River Doesn’t Like Strangers’ gooide hoge ogen en toonde hoe dub en jazz anno 2021 met elkaar kunnen vervlochten worden. Daar zitten haar Jamaïcaanse roots ongetwijfeld voor iets tussen. Daarnaast laat Chelsea een spiritueel en soulful geluid horen dat soms flirt met ambient, maar op andere momenten vurig en stuwend klinkt naar het goede voorbeeld van haar mentor Shabaka Hutchings.

Luistertip: ‘All We Know’.

Chelsea Carmichael

saxofoon
Chelsea Carmichael
drums
Sam Jones
gitaar
Nikolaos Ziarkas
bass
Mutale Chashi
opstelling
staand

Alabaster de Plume

bass
Rosetta Carr
synth
Dan Nicholls
gitaar
Raphael Desmarets