schntzl en Craig Taborn

schntzl | Craig Taborn

Praktisch

Double bill waarin bestaande en imaginaire grenzen worden verkend

Craig Taborn is een van de weinige actuele pianisten binnen de jazz die moeiteloos het wetmatige en wiskundige weet te combineren met het intuïtieve en gevoelsmatige.

Tijdens AMOK presenteert KAAP hem in een double bill met schntzl, het duo dat ook hoogst spraakmakend sleutelt aan het idee wat jazz was, is en kan zijn. schntzl maakt hypervisuele muziek, ietwat provocerend wellicht voor hardliners. Hun muziek kan als popmuziek uit een parallel universum worden omschreven. Begeleid door percussie, samplers, keyboards en drums fungeren ze als een fail-safe orkest van twee mensen, dansend en draaiend om elkaar heen.

Craig Taborn werd geboren in Minneapolis, Minnesota en speelt al meer dan vijfentwintig jaar een hoofdrol in de jazz- en improvisatiemuziek scene. Taborns palet is breed: gloedvol beweegt hij zich tussen werelden van jazz, nieuwe muziek, elektronische muziek, rock, noise, alsook stevige avant-garde contexten.In de afgelopen tien jaar heeft Taborn zijn pianospel verfijnd en doorontwikkeld, culminerend in zijn laatste album Shadow Plays (2021) waarmee hij nieuwe hoogten bereikt. Taborn verkent klank en stilte, wervelende kleuren, texturen en vormen. Taborn creëert werkelijk nieuwe muziek met zowel een inherent poëtische verbeelding, als een ijzeren greep op het materiaal. Zijn vakmanschap is fenomenaal, terwijl hij daarbij feilloos verhalen en structuren formuleert, en volgt waar intuïtie en ervaring hem leiden. Geen concert is hetzelfde.

schntzl

schntzl is een Belgisch duo dat hyper visuele muziek maakt, provocerend maar vriendelijk. Hun muziek kan je zien/horen als popmuziek van een parallel universum, een afbraak van gevestigde waarden maar met een voorliefde voor kitsch. Begeleid door hun percussie, samplers, keyboards en drums fungeren ze als een fail-safe orkest van twee mensen, dansend en draaiend om elkaar heen.

 

Klara live uitzending

Wie woensdag aanschuift bij Craig Taborn en schntzl wordt trouwens deel van de live uitzending op Klara. De fluweelzachte stem van Lies Steppe is in levende lijve aanwezig en praat de avond aaneen.