SOKL - vanaf 9 juni

SOKL - een serie van dekoloniale acties

Sinds 9 juni dook een grote lege houten sokkel op aan Drie Gapers in Oostende. De lege sokkel tracht een antwoord te geven op hoe we omgaan met ons koloniaal verleden. In plaats van stil te zwijgen, een klein plakkaat te hangen voor duiding of standbeelden te verwijderen, biedt festival DANSAND! een platform aan om nieuwe verhalen te brengen en dit onder de noemer SOKL. 

De sokkel, een houten kopie van een sokkel die in Brussel een beeld van de koloniale koning Leopold II draagt, reist door de stad. Waar de sokkel landt vormt het dubieus decor voor artiesten die hun eigen visies op macht en (de)kolonisatie brengen. De koning is weg, er is plaats voor een ander narratief. 

 

Een overzicht van het programma

DANSAND! brengt om het jaar beweging in Oostende. Het festival haalt sinds 2008 artiesten van uiteenlopende pluimages samen en toont voorstellingen, performance en installaties op onverwachte plekken in de badstad. Gevestigde namen en vers talent trappen hier de zomer op gang met een programma dat zowel danskenners als toevallige passanten trekt. De editie van 2023 heeft aandacht voor ons koloniale verleden en bekijkt hoe dansers en choreografen de publieke ruimte mee vormgeven. 

SOKL ‘23 is een initiatief van Collectif Faire-part, ihkv DANSAND! - gecureerd door Stephanie Collingwoode Williams & Rob Jacobs in gesprek met Stine Sampers. SOKL wordt ondersteund door KAAP (DANSAND!), Studio Part, LUCA & Blikfabriek.