Bits of Dance - meer dan een dansfestival

Het spannendste dansfestival is terug!

In de bruisende wereld van dans en beweging brengt Bits of Dance - een festival van kunstencentrum KAAP en Concertgebouw - een bijzondere samensmelting van jonge dansmakers en een podium voor vernieuwende dansuitingen. Het 'klein maar fijn' festival richt zich op het presenteren van een unieke combinatie van kennisdeling, het tonen van werk-in-uitvoering en voltooide voorstellingen. Dit jaar focust het festival zich opnieuw op jonge dansmakers - zij die voor het eerst een creatie maken na het afstuderen en makers die hun eerste groepscreatie presenteren in een internationale context.

Voor het publiek biedt het een onverwachte inkijk in de artistieke keuken, waar creativiteit en vakmanschap samenkomen. Deze editie brengt niet alleen voorstellingen, maar ook interactieve workshops onder leiding van gerenommeerde seizoenmaker Michiel Vandevelde en choreograaf Gaston Core. De workshops in het Concertgebouw staan open voor zowel dansstudenten en professionals (Michiel Vandevelde) als liefhebbers van dans en beweging (Gaston Core). Bovendien genieten deelnemers aan een workshop van speciale kortingen op de  voorstellingen van het festival.

Dansdialoog

Voor de artiesten vormt Bits of Dance een unieke gelegenheid voor directe interactie, zowel met het publiek als met collega's in de danswereld. Danser en choreograaf Cassiel Gaube wordt uitgenodigd om samen met de studenten van P.A.R.T.S. een exclusieve creatie te realiseren. Gedurende een week werkt Gaube intensief samen met de studenten aan een groepsvoorstelling die het podium van de Concertzaal zal doen opleven. Naast de voorstellingen en workshops staat ook de 'Makersdag' op het programma. Hier worden professionals uit de danswereld uitgenodigd om in verschillende sessies diep in te gaan op relevante thema's en kennis te delen. Bits of Dance slaat hierbij de handen ineen met Gouvernement's "breakfastclub".

Brugge als danshoofdstad

Dit unieke festival zet Brugge nog sterker op de kaart als dansstad. Door internationale dansprofessionals naar Brugge te halen, wordt een internationaal kennisplatform gecreëerd. Dansliefhebbers ontdekken er nieuw werk en kunnen deelnemen aan inspirerende workshops rond beweging. Bits of Dance belooft weer een onmisbaar evenement te worden voor iedereen die een passie heeft voor dans!

 

Tickets en info

Het programma

Cassiel Gaube  – Unbounded : Preliminary Studies in Algorithmic Choreography 

di 27.02 / 20u / Concertgebouw Brugge

Samen met 40 P.A.R.T.S.-dansers trok Cassiel een week lang op onderzoek naar het snijvlak tussen choreografie en algoritmische kunst. Het resultaat opent Bits of Dance.
 

Gaston Core – The Very Last Northern White Rino [Belgische première]

di 27.02 / 21u15 / Concertgebouw Brugge

Maak kennis met verschillende urban dance-stijlen, zoals krumping, finger tutting, waving en Afro, met het verhaal van de laatste witte neushoorn als rode draad. 

Michiel Vandevelde & Eva Reiter – The Rise [workshop]

woe 28.02 / 10u / Concertgebouw Brugge

Naar aanleiding van de de experimentele opera The Rise van Dans in Brugge-maker Michiel Vandevelde en componiste Eva Reiter ga je aan de slag met een nieuw instrument en de verbinding tussen muziek en dans.

Gaston Core – [workshop]

woe 28.02 / 13u / Concertgebouw Brugge

Ontdek nieuwe, expressieve stijlen door bewegingen los te maken van bekende vormen. Samen met Gaston ga je erover in gesprek vanuit een kritisch perspectief, met als doel je beter te kunnen uiten over dans.

Joshua Serafin – Pearls

woe 28.02 / 20u / MaZ

Drie Filipijnse performers delen hun verhalen als queer- en transmensen. In Pearls grijpt choreograaf Serafin terug naar de spritiuele achtergrond van hun geboorteland en een prekoloniaal denken over gender. 

BREAKFASTCLUB – met Jhaya Caupenne en Joffrey Anane [gesprek]

do 29.02 / 14u / KORF

Tijdens een hapje of een drankje presenteren makers werk, gevolgd door een gemodereerd gesprek. BREAKFASTCLUB is een intiem treffen met een artistiek voorstel en met elkaar.

Lydia Mcglinchey – MadDog (werktitel: Textural Tragedy)  [toonmoment]

do 29.02 / 17u / KAAP - De Groenplaats

Stem, dans en textiel komen samen tot een unieke en eigenaardige textuur, en maakt van MadDog een lofzang op obsceniteit, horror en chaos. 

Chloe Chignell & Amina Szecsödy – Shadow Text [Wereldpremière]

do 29.02 / 20u / KAAP - De Groenplaats

Geluid, tekst en beweging brengen de feministische roman Les Guérillères van Monique Wittig tot leven en verkennen feministische mythen, lesbische erotiek, revolutionaire praktijken en poëzie.