Nicolas Mortelmans Quartet (B) |  Amirtha Kidambi’s Elder Ones (USA) foto: Chris Weiss

Nicolas Mortelmans Quartet (BE) | Amirtha Kidambi’s Elder Ones (USA)

Praktisch

In 2024 brengen we muziek naar de neogotische turnzaal van Howest

Elke maand organiseren we er een concert met een nieuwe W.E.R.F. records release in combinatie met een internationale band die net passende of geheel verschillende muziek maakt. Nicolas Mortelmans en zijn quartet, samen met het Amerikaanse Amirtha Kidambi’s Elder Ones sluiten onze reeks in mei af. 

Nicolas Mortelmans Quartet 

Nicolas Mortelmans is een sitarspeler uit Lier/Antwerpen en student van Anoushka Shankar. Hij speelt in bands zoals Condor Gruppe, Roland van Campenhout, Leki, Merdan Taplak.. en deed opnames voor oa Dijf Sanders. Daarnaast speelt hij ook regelmatig solo concerten.

Op 12 april 2024 komt Nicolas Mortelmans zijn debuutplaat uit bij het gerenommeerde jazz label WERF Records. 'MĀYĀ' is een uniek sitar album dat bestaat uit een mix van traditionele Indische muziek met Westere invloeden. Op het album spelen een heleboel gastmuzikanten uit het buitenland vb Ravichandra Kulur uit India ( oa Anoushka/Ravi Shankar, John McLaughlin, Aka Moon,..), Benny Bettane uit Australië (handpan) en ook Belgische vrienden zoals vb Roland van Campenhout, Tim van Hamel, Stef Kamil Carlens en Simon Segers. Live gaat Nicolas het album presenteren in een quartet met fantastische muzikanten die ook te horen zijn op de plaat: In deze live show zullen eigen nummers gespeeld worden uit het album MĀYĀ en is er zeker ook ruimte voor improvisatie. In het begin van de show zal Nicolas een eigen interpretatie spelen van Indische klassieke muziek en naarmate het concert vordert zullen er steeds meer Westerse invloeden hoorbaar zijn uit oa rock en jazz. Het concert zal zowel meditatief als explosief zijn.

 

Amirtha Kidambi’s Elder Ones (USA)

De vocaliste Amirtha Kidambi, een vaste waarde in de experimentele scene van New York, maakte haar debuut als bandleider met Elder Ones. Kidambi laat op een bijzonder eigenzinnige manier klassieke Indiase muziek en free jazz samensmelten.

Nicolas Mortelmans Quartet

tabla
Tarang Poddar (India)
elektrische gitaar
Jonas Meersmans
tanpura
Greet Meert
elektrische sitar
Nicolas Mortelmans

Amirtha Kidambi’s Elder Ones

zang, compositie, bandleider
Amirtha Kidambi
bas
Lester St. Louis
drums, modular synths
Jason Nazary
sopraansaxofoon, electronics
Matt Nelson
tenorsaxofoon
Alfredo Colon