December Dance brengt waaier aan stemmen naar Brugge

Ook KAAP danst mee

Van 7 tot 17 december 2023 haalt December Dance het kruim van de danswereld naar Brugge. Het festival, dat aan zijn 16e editie toe is, geldt als hoogmis van de hedendaagse dans en combineert beloftevolle Belgische makers met klinkende namen uit het buitenland. Met ‘meerstemmigheid’ als rode draad wil December Dance grenzen verleggen en samen een alternatieve toekomst verbeelden. Wij van Kunstencentrum KAAP programmeren voor het eerst ook mee en geven December Dance als ‘puur dansfestival’ een nieuwe flair door te kiezen voor multidisciplinair werk.

Voor het eerst zijn wij van kunstencentrum KAAP ook écht van de partij tijdens December Dance en voegen we graag een snufje multidisciplinaire spice toe aan het festival. Merel Vercoutere, artistiek coördinator podium bij KAAP, selecteerde verrassend werk dat het frame van de pure dans oprekt. Zo is er de immersieve performance One, two (verschillende toonmomenten) van Christian Bakalov waarin de menselijke ademhaling centraal staat. Vertrekkend vanuit tactiele en lichamelijke sensaties creëert Bakalov een bijna wellness-achtige ervaring. 

Het goudeerlijke All Watched Over by Machines of Loving Grace (10.12) van ‘choreografische zij-instromers’ Bosse Provoost en Ezra Veldhuis opereert dan weer op het snijvlak van lichtkunst, technologie, theater en dans.

324 mountains between us (15.12), tenslotte, is een artistieke blind-date tussen danseres Femke Gyselinck en de Georgische elektronische artieste Anushka Chkheidze in het kader van europalia georgia. Hier ontmoeten twee verschillende disciplines elkaar en wordt er een creatieve verbinding gelegd die niet alleen twee kunstvormen verenigt maar ook de fysieke afstand (324 bergen!) tussen beide kunstenaars overbrugt.

Ook Dans in Brugge-makers Lisa Vereertbrugghen en Michiel Vandevelde zijn van de partij met nagelnieuw werk dat tijdens December Dance in première gaat, een direct gevolg van de intensieve samenwerking tussen het Concertgebouw, Cultuurcentrum Brugge en KAAP. “Tijdens December Dance kunnen we onze makers het podium geven dat ze verdienen. We zetten onze schouders gemeenschappelijk onder hun projecten en zorgen ervoor dat ze een sprong kunnen maken binnen hun artistieke praktijk,” zegt Merel Vercoutere.

In Vereertbrugghens eerste groepschoreografie While we are here (8.12) vermengt ze het vocabularium van underground techno raves met de vreugde van folkloristische groepsdansen. Michiel Vandevelde laat een eigen interpretatie van Le sacre du printemps (13.12) zien, in een tijd waarin een offerritueel voor de aarde urgenter is dan ooit. Hij reduceert Nijinsky’s ballet tot een duet en breidt de compositie van Stravinsky uit met een nieuwe elektronische epiloog.

December Dance is uitgegroeid tot een betrouwbare dans-barometer en is inmiddels een waardevol platform voor choreografen en danskunstenaars en een échte ontmoetingsplaats voor artiesten, professionelen en hun publiek. Hier ontstaat voor even een echte dans-community in hartje Brugge,” besluit Merel Vercoutere. 

 

Ontdek het volledige programma

Powered by Dans in Brugge, in samenwerking met Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge