De laatste dag alweer

Ter land, ter zee en .. in de lucht(stroom)?

Het was tien dagen rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Maar nu staan we weer even stil. Tijd om terug te blikken op een intense tiendaagse, wat ons geliefde AMOK festival is. 

De laatste dag van AMOK stond eigenlijk al wat in het teken van verstilling, wat vertragen na een nachtje dansen in de Factor Club namen we dan ook dankbaar aan. We gingen broodjes eten (aangeleverd door de fantastische De Broodsmid) met live muzikale begeleiding door Sander De Keere. Sander speelt niet alleen piano, hij speelt ook gitaar! Een verwennerij voor de oren. Daarnaast bracht hij ook soms wat tekst en uitleg bij de muziek, waar we het gevoel hadden bij een live radio uitzending te zijn, ondertussen we mochten koffie tappen en boterkoeken eten. We proberen te verwoorden hoe aangenaam, hoe rustgevend en mooi dit moment was, maar woorden zijn soms ontoereikend, daarom schakelen we fotograaf Femke den Hollander in om verder aan te vullen.

In de namiddag kon je kiezen waar je naartoe ging. Je mocht mee wandelen met Miko in het Brugge van 2124 (meer over Zone X hier). Je mocht opnieuw tafelen bij Inland Island van Tineke De Meyer (meer daarover hier). Je kon nog gaan praten met kunstenaars Jonas Vansteenkiste en Veerle Michiels over Protect Me (meer daarover hier). Of je mocht zwemmen in het klankbad van Pak Yan Lau

Over dat laatste willen we toch even doorgaan. Zoals ons moeder ons voorschreef hebben we 2 uur gewacht na het eten vooraleer we het water ingingen. Het initiële gênemoment om de collega's in speedo te zien was snel over toen we een halfuurtje voor de soundscape begon mochten spelen met de vele floaties en strandballen. Maar toen begon er plots geluiden te weerklinken - niet alleen boven water maar dus ook onder water. Toegegeven, we hebben even moeten zoeken hoe we het best die soundscape onder water konden beluisteren, maar vonden al gauw dat het platliggen op de rug, terwijl men een zwemplankje vastgrijpt en dan hup, oren onderwater. We werden meegevoerd door de geluidsgolven en konden onder andere kerkklokken en priesters horen zingen. We hoorden belletjes, we hoorden piano. Het was een zeer fijne belevenis die terecht werd beperkt tot een halfuurtje (voor gevaar van onderkoeling). Wie wou kon nog even blijven spelen in het water en dan, zoals we wel vaker hebben na een stevige maaltijd en zwemmen, tijd om onderuit te zakken..

Tien dagen AMOK, zo weggespoeld met nog een laatste glas dat we klonken op de vele toffe collega's, de fijne momenten en jullie lieve woorden en warme gezichten! 

AMOK komt volgend jaar terug in een XS editie. Dan maken we één weekend AMOK van 29 september tot en met 1 oktober 2023. Volgend jaar is er trouwens ook opnieuw Jazz Brugge én is er DANSAND! - wat een mooie vooruitzichten!

 

Foto's door Femke den Hollander & Tom Leentjes