Belgium Booms bands Jazz Brugge bekend!

Nieuwe stemmen, sterke figuren & 30 jaar W.E.R.F. Records  

Na vijf jaar afwezigheid is Jazz Brugge terug in vol ornaat. De overkoepelende vlag Crossing Cultures wordt verder uitgebouwd, waardoor klanken, invloeden en genres uit onze contreien samenvloeien met muziek uit alle hoeken van de wereld, van liederen uit het Zwarte Zeegebied tot Afro-Caribische accenten en Syrische composities.Organisatoren KAAP en Concertgebouw Brugge kiezen resoluut voor springlevende jazz door originele stemmen die een geheel eigen expressie nastreven, zoals Sélène Saint-Aimé, Naïssam Jalal of Belgische revelaties Trombone Ensemble Nabou Claerhout en Sophie Tassignon. Met het 30-jarige jubileum van W.E.R.F. Records enerzijds en de eerste lichting Belgium Booms-talent anderzijds, bespeelt Jazz Brugge het hele spectrum van gevestigde waarden tot pril talent. 

Talent booms

Met Belgium Booms – een samenwerking van VI.BE, JazzLab en KAAP – ziet een gloednieuw initiatief het levenslicht tijdens Jazz Brugge 2023. Een internationale jury koos 5 Belgische bands met internationale potentie die de kans krijgen om zich aan publiek én (internationale) professionals te tonen tijdens Jazz Brugge. Dit zijn Grand Picture Palace en GOING (vrijdag), Vitja Pauwels en Echoes of Zoo (zaterdag) en Lucid Lucia (zondag).

Met Nabou Claerhout – voor het eerst in een droombezetting met vijf unieke trombonisten – en Dans Kapot – een explosieve mix van punky muziek en meeslepende dans – op het programma is de boeiende Belgische jazzscene stevig vertegenwoordigd. 

 

30 jaar W.E.R.F. Records

W.E.R.F. Records groeide sinds de start in 1993 samen met een hele gouden generatie aan jazzmuzikanten uit tot een van de belangrijkste vaandeldragers van de vaderlandse scene. Een van die tenoren, Chris Joris, brengt speciaal voor het dertigjarige bestaan van het label een nieuw album uit – Until the Darkness Fades – én ziet zijn klassieker Out of the night voor het eerst op vinyl uitgebracht. Ook Sophie Tassignon – Belgische in Berlijn –zorgt voor een W.E.R.F. Records release tijdens Jazz Brugge, met haar nieuwe album KHYAL, een prachtige combinatie van Syrische gedichten en jazzcomposities.

 

Gevestigde waarden & nieuwe stemmen

Met James Brandon Lewis komt een van dé ontdekkingen van Jazz Brugge 2018 opnieuw naar het Concertgebouw. De Amerikaanse saxofonist en zijn kwartet presenteren op 18 november het ijzersterke album Eye of I, een must voor wie houdt van brandend actuele jazz doordrongen van slimme impro, blues en deep soul. Lewis’ landgenoot Theo Croker zal met de clubby sound van zijn zesde album Love Quantum ongetwijfeld ook een jong publiek aanspreken. 

De jonge garde van de internationale jazzscene tekent eveneens present. Jazz Brugge is daarmee een voortrekker in het serveren van de jazzstemmen van morgen. De Frans-Syrische fluitiste Naïssam Jalal werd vorige maand bejubeld in The Guardian voor haar album Healing Rituals. De Bahreins-Britse trompettiste Yazz Ahmed presenteert na vier jaar nieuwe muziek en geeft tijdens Jazz Brugge een exclusieve sneak peek. Kalfa/Dumitriu/Badenhorst rijgen de culturele invloeden aaneen met Black Sea Songs, eeuwenoude liederen uit het Zwarte Zeegebied. 

 

Exclusieve debuutconcerten 

Jazz Brugge wist zangeres, componiste en dichteres Sélène Saint-Aimé te strikken voor een exclusief concert dat meteen ook haar debuut betekent op een Vlaams podium. Een beslissende masterclass bij Steve Coleman stuurde de Française met Caribische en Afrikaanse roots richting Verenigde Staten en Cuba. Haar album Potomitan uit 2022 is getuige van haar omzwervingen en stippelt een overtuigende nieuwe koers voor de jazz uit. Componist, percussionist, producent en instrumentenmaker Bex Burch maakt op 17 november haar Belgische debuut, en wel met haar eerste soloalbum, dat net voor Jazz Brugge gereleased wordt bij een prestigieus Amerikaans label.

 

Check het volledige programma

Programma & praktisch

Vrijdag 17 nov 2023

Zaterdag 18 nov 2023

Zondag 19 nov 2023

 

Jazz Brugge is een organisatie van KAAP en Concertgebouw Brugge.