Yazz Ahmed, foto door Seb Peters

Yazz Ahmed

Over deze artiest

Yazz Ahmed is een Bahreins/Britse jazztrompettiste, -bugeliste en componiste. In haar Psychedelic Arabic Jazz verwerkt ze de invloeden van de Arabische en westerse wereld.

Ze kwam op 9-jarige leeftijd naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze nog steeds woont. Op haar negende begon ze ook met trompet spelen. Aangemoedigd door haar grootvader, jazztrompettist Terry Brown, maakte Ahmed snelle vorderingen, nam privélessen en speelde in het schoolorkest.

Tijdens haar tijd in Londen richtte ze haar eigen band op, waarmee ze haar debuutalbum Finding My Way Home (2011) opnam, waarmee ze de verkenning van de versmelting van jazz en Arabische muziek begon. 

Yazz Ahmed bracht in 2019 haar derde album uit, Polyhymnia. Vernoemd naar de Griekse muze van muziek, poëzie en dans, een personage dat Ahmed omschrijft als "een godin voor de kunsten", is het een zesdelige suite gewijd aan "zes vrouwen van uitzonderlijke kwaliteiten, rolmodellen met wie [ze] een sterke band voelde": Rosa Parks, Malala Yousafzai, Ruby Bridges, Haaifa Al-Mansour, Barbara Thompson en de Suffragettes.