Oosteroever  /  Mudar de Vida
Terug naar overzicht

Oosteroever / Mudar de Vida

Monokino

  • Film
  • Vrijdag 13 december, 20:30
  • Vrijstaat O.

Mijn kaap

We volgen het verhaal van een visser in Oostende en een visser met liefdesverdriet in Portugal. De films zijn een lust voor ogen en oren maar dit maal zullen de hongerige magen ook niet vergeten worden. We nodigen het Brusselse collectief dagvorm_cinema uit om de films te begeleiden met een zinnenprikkelende (vegetarische) Portugese maaltijd, passend bij het seizoen en de films. En dan meren ook wij aan, klaar om met droge voeten het nieuwe jaar in te gaan.


  • Oosteroever (Quinten Wyns, 23’, 2017) schetst, via een blik op het leven van Marnix Verleene, een beeld van een verdwijnende vissersbuurt. De Oosteroever is de buurt in Oostende waarin de vissers netten vlechten, kaarten en de tijd doden. Die omgeving wordt nu gesloopt: er worden hoge, witte woonblokken in de plaats gebouwd. Aan wal krijgt de film vorm in scènes waarin Marnix en de zijnen zichzelf vertolken; op zee kijken we indirecter, via schaduwen en reflecties, naar hoe het leven – ook daar – steeds doorgaat.
  • Mudar de Vida (Paulo Rocha, 90’, 1966) vertelt het verhaal van een eenzaam en gekwetst man, die uit Angola terugkeert naar zijn geboorteplek, een klein vissersdorp aan de Atlantische kust. Terwijl de man worstelt met zijn gevoelens om zijn verloren liefde, leren we een gemeenschap kennen die vecht met de woestheid van de oceaan. Indrukwekkende scènes in en rond houten vissersbootjes doorsnijden het verhaal van een man die zoekt naar warmte en hoopt op een manier om zijn spiraal van armoede te doorbreken.

Organisatie
Monokino & dagvorm_cinema