Cobi van Baars (De onbedoelden TradeMark)  Mariken Heitman (Jelmer de Haas)

NARRATIVES NOW #2: Uniciteit, identiteit, verbinding - Cobi van Baars & Mariken Heitman

Praktisch

Een krachtige vierdelige reeks over zwangerschap, adoptie, identiteit en (niet)moederschap

Moderator, columniste en feministe Heleen Debruyne neemt ons mee op een ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis van zwangerschap en zwangerschapsbeëindiging, (gedwongen) adopties (binnen de katholieke kerk) en de zoektocht naar uniciteit en identiteit, het moederschap en niet-moederschap en de historiek van donorconceptie in België en Nederland. Door de bril van het heden kijken we naar de verhalen van het verleden. Aan het woord komen moeders en niet-moeders. Fictie en non-fictie schrijfsters. Historica’s en donorkinderen. Wat ze delen is het geschreven woord. Taal. Om te begrijpen. Om te verwerken. Om te delen.

Cobi van Baars in gesprek met Mariken Heitman, over de zoektocht naar identiteit, uniciteit en verbinding

De onbedoelden van Cobi van Baars is het verhaal van een tweeling die bij de geboorte is gescheiden. De roman, gebaseerd op ware gebeurtenissen, speelt zich af in de jaren zestig in katholiek Limburg.

Een jong vrouw bevalt van een tweeling: ze is ongetrouwd en moet van haar ouders haar dochters afstaan. De tweeling wordt van elkaar gescheiden en weet niet van elkaars bestaan af. Wanneer dit geheim jaren later wordt onthuld begint hun zoektocht. Eerst naar elkaar en dan naar hun gemiste verleden. Diezelfde zoektocht naar identiteit en uniciteit voert Elke, het hoofdpersonage in de roman Wormmaan van Mariken Heitman. Na een tegenslag op haar werk vertrekt ze met een vergeten erwtenras naar de Waddeneilanden. Ze wil de erwt, een tweeslachtig ras dat zich nauwelijks laat sturen, terugbrengen naar zijn wilde kern. Elke realiseert zich dat zij gewassen vormt zoals de maatschappij háár probeert te vormen. Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen? 

Moderator Heleen Debruyne gaat met Cobi en Mariken in gesprek over het gemis aan en verlangen naar verbinding in de gedeelde zoektocht naar identiteit en uniciteit.

PAKKET NARRATIVES NOW

Vier voormiddagen met moderator Heleen Debruyne.


Eén prijs € 27

Credits

moderator
Heleen Debruyne