Fünf leichte tanzspiele - l'hommmm / Première
Terug naar overzicht

Fünf leichte tanzspiele - l'hommmm / Première

Spelen met beweging, op de grens tussen theater en dans.

  • Podium
  • Zondag 05 februari, 15:00
  • Concertgebouw

Mijn kaap

Fünf leichte tanzspiele is een voorstelling op de grens tussen theater en dans. Het vertelt het verhaal van de taal. Niet de taal waarin wij spreken maar een oertaal, een spel, een verbeelding die vóór het begrijpen komt. De voorstelling legt bloot hoe snel taal ontstaat, hoe makkelijk we iets onvatbaar begrijpen, hoe vanzelfsprekend een wereldbeeld zich uittekent.

De voorstelling vertrekt vanuit het filosofische idee dat mensen zelf de scheppers zijn van de realiteit waarin ze leven. De taal, de wiskunde, de wetenschappen zijn geen pogingen om de realiteit te vatten, ze zijn een spel waarin mensen ervaring proberen te ordenen via zelfverzonnen regels. Er is geen logica, er is geen waarheid, er zijn enkele spelen en spelers, regels en de toepassing daarvan.

Programma
14:30
Deuren open
15:00
Voorstelling

Fünf leichte tanzspiele creëert een wereld in beweging.

Ze gebruikt het lichaam als vorm en speelt met beweging. Ze gaat op zoek naar het moment waarop een vorm inhoud krijgt, waarop ervaring taal wordt. De voorstelling neemt je terug naar de sérieux van het kind-zijn, waarbij elke vorm ontdekt moet worden, waarbij inhoud nog abstractie is en abstractie heel normaal.


Geert Belpaeme en Mats Van Herreweghe bewegen zich met hun collectief l’hommmm op de grens van theater en dans, van kunst en filosofisch experiment. Gesteund door de School of Arts / KASK Gent werken ze aan het onderzoeksproject Towards a New Materialism. Uit deze zoektocht kwam al Sprachspiel voort, de bejubelde voorstelling waarin Mats en Geert communiceerden met betekenisloze handbewegingen.

Geert Belpaeme won recent de Roel Verniersprijs 2016 op het Theaterfestival. Deze geeft hem de kans om de danssolo First te maken, work in progress van First is te zien op Dansand!organisatie
KAAP

regie en concept
Geert Belpaeme & Mats Van Herreweghe
spel & creatie
Loes Carrette, Benjamin Cools, Seppe Decubber, Geert Belpaeme & Mats Van Herreweghe
lichtontwerp
Timme Afschrift
muziek
JS Bach en György Kurtag
productie
l’hommmm
zakelijke ondersteuning
DRIFT
met de steun
van de Vlaamse Overheid, het onderzoeksfonds voor de kunsten van de Hogeschool Gent, Vooruit, Buda, Sint-Pietersabdij, De Werf & De Grote Post
dank aan
Lieselotte De Keyzer, Bosse Provoost en Kobe Chielens die deze voorstelling mee hebben helpen ontwikkelen

locatie
KAAP | Concertgebouw