Saturdays are made for dancing

De voorlaatste dag was er eentje met superlatieven en een resem bijvoeglijke naamwoorden waar we stiekem synoniemen voor moeten opzoeken omdat de dag gewoon zo geweldig - laat staan buitengewoon, daverend, denderend, excellent, fantastisch, formidabel, machtig, magnifiek, mieters, prachtig, sensationeel en subliem was. 

Bij KAAP hebben we al veel mooie dingen gemaakt - die vaak te weinig werden gezien - ook in de coronaperiode natuurlijk. Zo was er in mei 2021 Mind The Artist, een project in samenwerking met Musea Brugge, waar we enkele artiesten een opdracht gaven creatief om te gaan met de kunstwerken in de Brugse musea. Ook ZONDERWERK kreeg de vraag 'iets' te doen met de werken in het Groeningemuseum. ZONDERWERK is eigenlijk het creatieve duo Dijf Sanders en Linde Carrijn. Met dit project maken ze soundtracks op objecten die er vanzelf geen hebben. En dat kan alles zijn, met vanalles. Voor AMOK rakelden ze eigenlijk - deels - de muziek van Mind the Artist op. Dus voor wie het toen moest missen was dit de herkansing. 

Lang verhaal kort, we werden in Cinema Lumière getrakteerd op een achttal soundtracks op werken van oa. Raveel en Brusselmans. Met een koffiemolen, viool en heel wat soundeffects waren we onderdeel van de traagste cinema ter wereld. 

In de namiddag kon je naar de turnzaal van Maricolen, om Inland Island te ervaren. De premièrereeks van Tineke De Meyer bracht je aan een tafel met zeven (on)bekenden, een entiteit (grenswezen) sprak je aan via een koptelefoon. Een uitnodiging om vormen van aandacht te verkennen, ontstaan uit vragen over perspectief en perceptie, over ervaring en subjectiviteit, over hoe we dingen weten. Hands (not) touching hands, reaching out, (not) touching you, (not) touching me, zou Neil Diamond er over gezongen hebben!

's Avonds was het tijd om te dansen! We lieten de sterke danssolo van Soa Ratsifandrihana (gr oo ve) op je los. In een uitverkochte Biekorf waren we getuige van dans, in alle vormen in alle patronen. Van macarena tot robot tot.. wel, hoeveel soorten dans kan je opnoemen? Onze programmator Merel koos terecht deze voorstelling uit om onze laatste zaterdag van AMOK te headlinen. Een straffe solo die van ons nog de hele avond mocht duren, net daarom maakten we de verbinding naar Factor Club, waar we het feestje KOMA aansluitend hebben gestart. 

En ja, daar was het beentjes los hé. Samen met Villa Bota smeten we de boîte open met KOMA en vroegen we 5 dj's door te gaan tot 05u 's nachts. Niet alle collega's hebben het gehaald tot de eindmeet, maar dat we plezier hebben gemaakt, dat staat als een paal boven water. Een speciale gast was DJ Marcelle, de Nederlandse dj reisde al de wereld rond met haar vinylbakken en drie draaiplaten en verdient ons eindeloos respect voor dat alleen al. Echt platen opleggen en draaien is een verloren kunst geworden in de tijd van Spotify en usb sticks. Het werd vlot zondag en nu zijn we hier.. aan het terugblikken op de dag. Maandag dan weer meer over zondag want we verwerken alles nog. AMOK is een tiendaagse van ontdekking, beleving en heel veel indrukken. We zijn zo blij met wat we dit jaar hebben neergezet.. ook deze zaterdag was zo divers, zo bijzonder!

De foto's van ZONDERWERK zijn van de geweldige Yvan Mahieu, de foto's van onze 'rave' en gr oo ve zijn van de hand van topper Tom Leentjes!