Participanten gezocht voor De Langste Dag!

Maak je graag deel uit van deze unieke dag? 

Voor sommige performances zijn we nog op zoek naar participanten! Vier kunstenaars hebben jouw hulp nodig, elk op hun eigen manier en elk met hun eigen vraag. Duik hieronder in de verschillende oproepen en kijk welke het beste bij jou past. 

Naast participanten hebben we ook nog een aantal vrijwilligers nodig om alles in goede banen te kunnen leiden op 29 juni. Zo zoeken we nog mensen die de installaties willen bewaken of mensen die willen fungeren als seingever (meewandelen en verkeer regelen). Help je graag mee? Stuur een mailtje naar Hannelore via hannelore@kaap.be  

Kennismakingmoment

Als participant nodigen we je graag uit voor een kennismakingsmoment op vrijdag 21 juni in KAAP | Oostende om 19u. We horen graag van jou! Geef een seintje via mail naar hanne.beck@kaap.be.

 

Elen Braga

Oproep tot deelname aan een performatieve parade: Als een vis op het droge

Wanneer?

Tijdens De langste dag, op zaterdag 29 juni om 11.30u. 

wie?

We zijn op zoek naar 16 enthousiaste mensen die tijdens De Langste Dag met ons willen meewandelen, -zingen en -feesten in de parabel-achtige parade van Elen Braga. We starten in KAAP en eindigen in Mu.ZEE. De volledige performance zal ongeveer 60 minuten duren.

Voor de performatieve parade zoeken we mensen die samen een kunstwerk (materiaal: licht textiel) kunnen dragen. Je hebt geen ervaring of voorkennis nodig. Iedereen boven 18 jaar is welkom, ongeacht taal, achtergrond en toegankelijkheidswensen. De parade is rolstoeltoegankelijk.

 

AANVULLENDE INFO

 • Er zal een fotograaf aanwezig zijn en je vindt dit oké.
 • Er zal water ter beschikking zijn, maar breng je eigen drinkfles mee.

 

Heb je interesse, stuur een mailtje naar hanne.beck@kaap.be

Pieterjan Ginckels

Kunstenaar Pieterjan Ginckels nodigt je uit voor een spelletje SOLAR HOOP

SOLAR HOOP is een conversation piece: hoe kunnen we met elkaar aan de slag om klimaatangst om te buigen naar klimaatempathie? Welke energie ontstaat er in de stad, die moeilijk te vatten valt in incubators en startups? Op en naast een 3X3 basketveld verkennen we de interactie tussen de energie van jongeren en hun grote vragen en angsten rond klimaatverandering.

De levensstijl van de techno-optimistische elite met Elon Musk als boegbeeld staat in contrast met de wereld van millennials en Gen Z-jongeren die het volle effect van onze energie- en klimaatcatastrofes zullen ondervinden. Hun concrete toekomstvisies bevatten weinig van de laat twintigste-eeuwse statussymbolen en perspectieven, die vooralsnog het raamwerk voor innovatie lijken te bepalen.
Welke innovaties verwachten we werkelijk? Wie biedt een antwoord op onze onzekerheden? Is er een manier om optimisme voor de toekomst te creëren, en wat gebeurt er als we samen met onze lokale jongeren nieuwe toekomstscenario’s en denkbeelden ontwikkelen?

Om deze vragen te onderzoeken heeft Pieterjan Ginckels een sculpturale basketbalring ontwikkeld, een tegengesteld prototype dat het smart-domme spectrum verkent. Je kunt deze SOLAR HOOP spelen op een basketbalveld dat speciaal voor de happening is aangelegd. De lijnen op het veld zijn atypisch: uitvergrote diagrammen, reflecties en ideeën die Pieterjan Ginckels samen met lokale jongeren realiseert tijdens workshops die voorafgaan aan De Langste Dag.

 

open wearable conclusions lab

Ginckels en zijn team openen het WEARABLE CONCLUSIONS LAB, een tentoonstellingsruimte en maakplek waar je inspiratie kunt opdoen om je eigen visies en wensen voor de toekomst te bedenken. We ontwerpen grafische identiteiten voor onze uitspraken, oneliners en iconen die uiteindelijk op zelfgemaakte basketbalshirts terechtkomen.

 • Maandag 24/06: 18u - 20u
 • Dinsdag 25/06: 13u - 15u
 • Zaterdag 29/06: 14u - 16u

 

3X3 solar hoop TOERNOOI

Om zoveel mogelijk jongeren aan het denken en ontwerpen te krijgen tijdens het basketballen, wordt er een heus 3X3 toernooi georganiseerd, waar iedereen kan strijden om de SOLAR HOOP CUP.
Of je nu jong bent of jong van hart, je bent van harte welkom om bij te dragen aan een toekomst-experiment. Stel daarom een team van 4 samen, bedenk een wearable conclusion op een shirt in het lab en doe mee aan de evenementen op het nieuwe basketbalveld.

 • Zaterdag 29/06: 17u - 20.30u

 

Heb je interesse, schrijf je hier in.

*In opdracht van VITO (Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling).

Wendy Morris

Oproep tot deelname aan een performatieve processie: BITTER WALK WIND SING met kunstenaar Wendy Morris

BITTER WALK WIND SING van Wendy Morris werd eerder uitgevoerd in het park van het Middelheimmuseum maar komt dit jaar in een nieuwe versie naar Oostende en de strekdam die zich uitstrekt in de Noordzee.

BITTER WALK WIND SING is een processiestuk dat bittere planten, vergeten vroedvrouwen en vrouwelijke artsen zonder vergunning eert. De Midwife’s Herball bestaat uit 21 geborduurde vaandels en wordt begeleid door de Journeywomen en Travelbreath. Het hart van de processie wordt gevormd door een ritueel waarin zangeres Mariske Broeckmeyer aan het einde van de strekdam een bitterzang in de wind ten gehore brengt. Bitter is een boodschap, een teken dat herkend moet worden. Bittere planten zijn geneeskrachtig. Bitter spreekt ook over de geschiedenis van onderwerping en onderdrukking van vrouwen en de controle over hun vruchtbaarheid. 
We hebben jou nodig om dit werk compleet te maken! We roepen vrienden, kennissen en vooral inwoners van Oostende op om actief deel te nemen aan de processie. We zoeken dus dragers van de geborduurde vaandels en om mee het lichaam van de processie te vormen. 

De geschatte tijd vanaf het begin van de processie tot de formatie op het strand bij KAAP is 90 minuten. Het is belangrijk dat deelnemers zich in staat voelen om deze afstand met een spandoek te overbruggen. Gebruikers van mobiliteitshulpmiddelen zoals rolstoelen zijn welkom. 

Heb je interesse? Stuur dan een mail naar hanne.beck@kaap.be voor 21 juni 2024

 

Wanneer?

 • Zaterdag 29 juni:17.30u 

  Processie vanaf de promenade naar het einde van de strekdam, waar de bitterzang gezongen zal worden. Van daaruit keren we terug naar de promenade. Daarna zullen we op een meer informele manier naar KAAP wandelen waar een formatie van spandoeken zal worden gemaakt op het strand. 

Praktische info

 • Er zal een fotograaf aanwezig zijn en je vindt dit oké.
 • Er zal water ter beschikking zijn, maar breng je eigen drinkfles mee.
 • Er wordt een broodje voorzien.
 • Voertaal: mix van Engels en Nederlands.