Pieterjan Ginckels foto: Jean-Pierre Stoop

Pieterjan Ginckels

Over deze artiest

Pieterjan Ginckels' visuele kunstpraktijk richt zich op de versnelling van het moderne leven, waarbij het formaat, de taal en de esthetiek van post-internet-, bedrijfs- en visuele culturen worden ontleed en hergebruikt. De projecten worden gepresenteerd als tentoonstellingen en performatieve ervaringen die ruimtelijke, artistieke en ontwerppraktijken met elkaar verweven.

Terwijl hij de disruptieve context van versnelling en medialisering van de architectuur belicht, probeert het artistieke en ontwerpgerelateerde onderzoek van Ginckels discussies en kritisch inzicht te provoceren in alternatieve stemmingen en modes van architectonische praktijken. Door rollen te vermengen zoals toekomstgerichte onderzoeker, pedagoog, architect en beeldend kunstenaar, initieert Ginckels collectieve experimenten om post-millenniale werkmethoden te ontwikkelen, nieuwe culturen van collectieve reflectie te verkennen en 'Cool-Critical' praktijken te koesteren.

Ginckels is oprichter van het tijdschrift MISANTHROPOZINE en heeft recentelijk het onderzoekscollectief Post-Office mede opgericht. Hij is professor in visuele geletterdheid en provocatieve praktijken aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven in Brussel. Ginckels doceert de Architects Without Qualities design studio en het seminarie Car Tuning for Architects.