Soa Ratsifandrihana foto: Lara Gasparotto

Soa Ratsifandrihana

Over deze artiest

Soa Ratsifandrihana is een choreografe en danseres van Franse en Malagassische afkomst. Na haar studies aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, begon Soa haar carrière als danseres in werken van James Thierrée (Tabac Rouge) en Salia Sanou (Du désir d'horizons). Daarna werd ze lid van het Rosas-gezelschap van Anne Teresa de Keersmaeker. Ze danste in Fase (inclusief de solo Violin Phase), de eerste keer dat Anne Teresa deze solo doorgaf aan een nieuwe generatie dansers. Het stuk werd in een artikel in de New York Times uitgeroepen tot een van de "Best dances of 2019". Soa Ratsifandrihana staat bekend om de kwaliteit van haar uitvoeringen.

Naast haar werk als performer, ontwikkelt Soa haar eigen werk. In 2016 werkte ze samen met de muzikanten Sylvain Darrifourcq en Ronan Courty aan de minimalistische en nerveuze teksten van Tendimite. Onlangs maakte ze de choreografie van Folia, dat in augustus 2020 te zien was in de Philharmonie van Keulen. Vandaag woont ze in Brussel waar ze betrokken is bij de creatie van g r oo v e.

Op dit moment is Soa geïnteresseerd in rauwe beweging, muziek en poëzie. Via dans wil ze een synthese bereiken tussen spontaniteit en rigoureuze compositie, tegen een achtergrond van een geschiedenis die op haar lijkt. In al haar werk streeft Soa ernaar de hoogste kwaliteit te bieden aan een zo breed mogelijk publiek.