AMOK

AMOK is een ontdekkingsfestival die zowel muziek, woord als performance brengt. Maar wat houdt dat precies in? We gaan er even door in minder dan 2000 woorden en dag per dag!

 

Vrijdag 01.10.21

Op 1 oktober trappen we AMOK af en palmen we 10 dagen lang de binnenstad in met muziek, woord en performance. We doen dat traditiegetrouw met de gratis concertmarathon, de AMOKATHON. Op 5 locaties (De Republiek, Snuffel, Paula Mostaert, Ryelandtzaal en Cinema Lumière) treden 10 bands op - volledig gratis. Je kan ze niet allemaal zien, maar met een beetje planning ben je van 19u tot 01u op pad om nieuwe bands te ontdekken, een goedgevulde concertante avond dus.

AMOKATHON in Snuffel

AMOKATHON in De Republiek

AMOKATHON in Ryelandtzaal

AMOKATHON in Paula Mostaert

AMOKATHON in Cinema Lumière

Maar voor we de avond intrekken hebben we nog een speciaal Phonorama moment. Phonorama is een project waar we met aifoon vzw al drie jaar mee bezig zijn. Tijdens de eerste AMOK editie gingen we op pad om geluiden te vangen, om de stad auditief te beleven en dit jaar kwam daar een vervolg aan met de tijdscapsule. We hebben uit meer dan 600 Brugse stadsgeluiden een selectie door de Bruggelingen laten maken van 20 geluiden die we willen bewaren voor de toekomst. Denk maar aan kantklosgeluiden, voetstappen in het grind op de Burg, enz. 

Met The Sound of Cobblestones neemt het collectief DUOBAAN XL je mee op vodcastwandeling in Brugge. Aan de hand van filmpjes ontdek je een andere kijk op de historische stad.

Meer over Phonorama

Meer over The Sound of Cobblestones

Zaterdag 02.10.21

Vorig jaar stond AMOK in het teken van religieus patrimonium, toen hebben we talks en performances georganiseerd in het religieuze erfgoed die Brugge rijk is. Dit jaar is het thema blinde vlekken. Niet zozeer om plekken te herontdekken - daarvoor zijn er voldoende kunstenparcours in de stad - maar eerder om via kunst, muziek, woord en dialoog ons te laten kijken naar de realiteit op een andere manier. We hebben binnen het thema blinde vlekken speciale aandacht voor queer identity en diversiteit. 

Zaterdag 2 oktober beginnen we om 14u met een workshop Creating Queer Spaces. Dit is een gratis workshop voor iedereen die zich als LGBTQ+ identificeert. We gaan in gesprek met activisten Robin Brettar en Mischa Verdonck om te zien hoe we ruimte kunnen maken voor de community. Het is de bedoeling om iets uit te werken waar we concreet mee aan de slag kunnen binnen relatief korte termijn.

Creating Queer Spaces

Zaterdag is er ook een performance programma uiteraard. Starten doen we om 17.30u met de dans première van Une Ile - door Bérengère Bodin. Deze danssolo gaat door op de zolder van het St. Janshospitaal en is deel van het Dans in Brugge programma.

Une Ile

Om 20.30u start in Biekorf het audiovisueel spektakel Spectacles van Benjamin Abel & The Unrequired Love. Denk operette meets electronic music meets dance. Na deze theatrale muzikale performance brengen we Derya Yıldırım & Grup Şimşek op het podium. Zij brengen Anatolische dreampop met psychedelische saz-melodieën, groovy orgellijnen een hypnotiserende sound.

Benjamin Abel + Derya Yıldırım & Grup Şimşek

Zondag 3 oktober

Zondag 3 oktober breien we een vervolg aan de workshop, dan komen Jessica Gysel (oprichtster van het magazine Girs Like Us) en Mia Melvaer (Noorse kunstenares) langs om in gesprek te gaan over hoe zij actief aan de slag gaan om de LGBTQ+ community uit de schaduw te halen in de stad. Ook deze talk is geheel gratis, en gaat door in de Korf. 

Queer Spaces

De Korf (Naaldenstraat) wordt dit jaar trouwens de thuisbasis van AMOK. Hier zetten we een bar en vinyl corner op - tijdens de activiteiten. Iedereen welkom natuurlijk.

In de namiddag van 3 oktober hebben we ook twee keer de voorstelling roundABOUT #1 van Zonzo Compagnie, die een eerste keer in West-Vlaanderen speelt. Zonzo Compagnie nodigt de Japanse percussioniste Tsubasa Hori uit om in een miniarena de bondance uit te voeren, een traditioneel muzikaal feest uit Japan. Dit gebeurt in de Maricolen. 

roundABOUT #1

Maandag 4 oktober

Op maandag 4 oktober laten we het zingen aan de Bruggelingen. Met Allez, Chantez! nodigen we iedereen uit om te komen zingen in De Groenplaats. Binnenkort lanceren we trouwens een poll welke nummers er zeker moeten gezongen worden die avond. Ook deze activiteit is geheel gratis!

Allez, Chantez!

Dinsdag 5 oktober

Op dinsdag 5 oktober organiseren we opnieuw een talk, dit keer met de mannen van Team Damp en Bombaclat, nl. DO vzw. Zij zullen hun nieuwe project komen voorstellen Culture Crossing. Een project die ze samen met de culturele partners in Brugge willen uitrollen om het doelpubliek te verruimen en te diversifiëren. Iets waar veel cultuurhuizen mee worstelen. Ook hier is het opnieuw gratis en is iedereen die interesse heeft welkom (locatie: De Korf). 

Culture Crossing

Woensdag 6 oktober

Woensdag 6 oktober trekken we weer het muzikaal programma op gang.. En hoe! Porous Structures én Grand Picture Palace komen dan naar de fantastische Howest turnzaal. Een favoriete locatie van AMOK sinds de eerste editie, die zorgt voor een waw effect waar de muziek volledig tot zijn recht komt. Een unieke avond met als eerste dus Porous Structures, een nieuw project van de gitarist Ruben Machtelinckx: zowel Bert Cools, Joachim Badenhorst en Toma Gouband maken deel uit van dit collectief. Van 4 artiesten naar 9 dan - want de big band van Anneleen Boehme - een original uit het LABtrio (met Lander Gyselinck en Bram De Looze) Grand Picture Palace is een combinatie van een jazz kwintet en een klassiek strijkkwartet. Het is het tweede liveconcert sinds hun debuutplaat begin dit jaar, dit weekend staan ze eerst nog op Jazz in 't Park in Gent, volgende stop is AMOK in Brugge! 

Porous Structures & Grand Picture Palace

Donderdag 7 oktober

Donderdag 7 oktober is er een bijzondere avond in samenwerking met het Concertgebouw Brugge. Daar nodigen we de Syrische oudspeelster én componiste Waed Bouhassoun en het octet van Kaja Draksler uit om nieuw werk te brengen (in opdracht van KAAP en Concertgebouw Brugge). In de Kamermuziekzaal speelt Waed eerst solo en wordt dan vergezeld door qanunspeler Osama Abdulrasol en percussionist Falk Schrauwen (bekend van oa. Echoes of Zoo en Black Flower). De Sloveense pianiste Kaja Draksler brengt ook een nieuwe creatie met haar achtkoppige band. 

Waed Bouhassoun & Kaja Draksler Octet

 

Voor wie into fanfiction is, is er donderdagavond trouwens ook nog Lurker Moxie Heart. In de Korf spreken we af met Bryanna Fritz en Henry Andersen om fanfiction te lezen. Fanfiction zijn verhalen gebaseerd op populaire franchises in boek of film, denk maar aan Star Trek, maar ook Twilight enz. Online zijn er verschillende community's die hun verhalen - vaak licht erotisch getint - delen met elkaar. Hier in Brugge willen we de fanfiction uit de cloud halen en dus in de Korf naar buiten brengen! Gratis en vrij toegankelijk!

Fanfiction Lurker Moxie Heart

Vrijdag 8 oktober

Vrijdag 8 oktober is dé avond van ESINAM, de jonge Brusselse multi-instrumentaliste - met Ghanese roots - die nu vrijdag haar debuutplaat uitbrengt op het WERF Records label. Zij cureert de hele avond en nodigt muzikale soundmates en interessante gasten uit. Zo treedt drummer Makaya McCraven op - zijn enigste concert in België nota bene. Ook sensatie Le Motel komt een hybrid dj-set brengen die een visuele touch krijgt door vj Antoine De Schuyter. Verder op het programma staat ook de jonge Stace, een muzikante die een mix van r'n'b en sould brengt en de jongens van FFYS - een jong dj duo die zorgen voor de sfeer tussen de live acts door en wat nu al zeker een onvergetelijke afterparty wordt. In het MaZ - locatie van deze avond - vind je ook schilderijen terug van de artiest Mucyo. Een artiest waar ESINAM ons graag laat kennismaken omdat zijn werken haar persoonlijk inspireren en ontroeren. Selasi Dogbatse - bekend als choreografe van de sterren (echt waar, denk aan oa. Rihanna en Cardi B) en choreografe van oa. The Voice - is de zus van ESINAM. Een talentrijke familie daar - toch zeker in vergelijking met die van mezelf.. Zij komt een fragment van een nieuwe voorstelling brengen. 

Naast muziek staat er ook film op het menu. Meer nog: een docu mét maaltijd. Charlotte Diament - een jeugdvriendin van ESINAM - maakte de docu Les Heritières, waar ESINAM ook een hoofdrol in speelt. De docu gaat over vier vriendinnen uit Brussel die reflecteren op de keuzes in hun leven en hoe hun dromen geëvolueerd zijn naarmate ze opgroeien in de multiculturele stad. 

We bieden dit als een apart ticket aan, want naast de film krijg je dus ook nog een Ghanese maaltijd aangeboden. Vers bereid ter plaatse. Er is hiervoor slechts een beperkte capaciteit.

ESINAM invites... Makaya McCraven, Le Motel & Antoine De Schuyter en anderen

Zaterdag 9 oktober

Zaterdag 9 oktober is een samenwerking met Cactus Muziekcentrum en valt onder de noemer Close Encounters XL. Al enkele jaren organiseren we met Cactus Close Encounters avonden, waar we eigenlijk vinden dat we een mooie kruisbestuiving kunnen bieden van bands die we allebei op het programma zien. Deze avond wordt daar dus een XL versie van; niet één artiest maar welgeteld 7 artiesten komen langs in het MaZ. En uiteraard niet van de minsten (go big or go home zeggen ze hé): Alfa Mist - die zijn afspraak miste tijdens Jazz Middelheim staat ingepland als hoofdact die avond. Maar ook Yazz Ahmed, de saxofoniste met Bahreinse roots en het full-female gitaarcollectief Los Bitchos vliegen over vanuit Londen. 

Trance Plantations - een nieuw project van Nathan Daems en Falk Schrauwen (beiden bekend van oa. Echoes of Zoo een Black Flower) - zal er die avond ook hun debuutplaat presenteren - een nieuwe release op WERF Records ook. Verder op de avond ook nog SusobrinoDTM Funk en dj Rik De Bruycker die er zeker een feestje van zullen maken!

Close Encounters XL met oa. Alfa Mist en Los Bitchos

Zondag 10 oktober

En dan is AMOK al bijna gedaan.. Zondag 10 oktober sluiten we af met de voorstelling van De Fabelachtige stad - een podiumadaptatie van de gelijknamige podcast die intussen ook al een HearSay award in de wacht heeft gesleept. Thema is 6 Bruggelingen die vertellen over hun ontmoeting met een (al dan niet legendarisch) dier. Eva De Groote zorgt voor de tekst, geluidskunstenaar Ruben Nachtergaele voor sound effects, illustrator Randall Casaer voor beeld bij het woord en Anneleen Boehme voor zowel zang als muziek. Een zeer mooie voorstelling die zeker zal ontroeren en beroeren. 

En dan aller-aller-allerlaatst is het concert van snarenvirtuoos Frederik Leroux. We wiegen samen gezellig op de tonen van Leroux's banjo. 

De Fabelachtige Stad + Frederik Leroux