Makaya McCraven door Oahu - ESINAM door Gaël G. Lagadec - Le Motel door Culte

ESINAM invites... Makaya McCraven, Le Motel & Antoine De Schuyter

Praktisch

Op 3 september brengt Esinam Dogbatse - kortweg ESINAM - haar debuutplaat 'Shapes in Twilights of Infinity' uit op het Brugse huislabel van KAAP: W.E.R.F. Records. Op dit internationaal gesmaakte album brengt de Brusselse multi-instrumentaliste en componiste een hommage aan haar Ghanese roots. Ze vermengt moeiteloos invloeden die ze puurt uit hip hop, jazz, elektronica en afro en maakt er een unieke en vaak bezwerende kruisbestuiving van. Tijdens de festivalzomer speelde ze al een reeks bijzonder gesmaakte try-outconcerten. Zo wist ze oa. met verve het publiek van Gent Jazz in te pakken. 
 
Speciaal voor AMOK vroegen we haar een avond te laten cureren rondom haar Brugse releaseconcert. Ze nodigde een mooie en uiteenlopende selectie aan muzikale voorbeelden en soulmates uit en geeft hiermee een inkijk in haar eigen veelzijdige artistieke identiteit. 

De avond wordt aan elkaar gedraaid door verschillende dj’s, er is een vinyl corner en expo. On top of all is er ook nog de docu Héritières van Charlotte Diament met in één van de hoofdrollen Esinam - deze docu wordt getoond in combinatie met een Ghanese maaltijd. Tickets hiervoor zijn apart te verkrijgen. Meer info onderaan. 

Makaya McCraven
Makaya McCraven is een beat scientist. Deze grensverleggende drummer, producer en sonische collagist is een van Chicago's slimste culturele spelers en een multigetalenteerde kracht wiens inventieve proces en intuïtieve, filmische stijl categorisering tarten. McCraven, die "een geluid visionair" wordt genoemd en "niet je alledaagse jazz drummer" is, beweegt zich op briljante wijze tussen genres en verlegt de grenzen van jazz en ritme om zijn eigen vormen te creëren.

Le Motel & Antoine De Schuyter - Live A/V
De veelzijdige beatmaker Le Motel en videokunstenaar Antoine De Schuyter slaan de handen in elkaar voor audiovisuele trip buiten categorie.

Producer-componist Fabien Leclercq a.k.a. Le Motel is vooral bekend van zijn samenwerkingen met o.a. Roméo Elvis en Clap! Clap!. Videast en beeldend kunstenaar Antoine De Schuyter maakt furore met videoclips en vj-sets voor o.a. Venetian Snares en Plaid. Samen creëerden de twee Brusselaars een audiovisuele hybrid show waarin geluid en beeld evenwaardig zijn en beide praktijken versmelten. Via ingenieuze software gebeurt de beïnvloeding van video door geluid en vice versa.  Zo vloeien de eclectische ritmes van Le Motels laatste album Transiro naadloos samen met de ontwrichtende pixelmanipulatie van Antoine De Schuyter tot een psychedelisch geheel.

FFYS

FFYS is het perfecte DJ duo voor de juiste sfeer deze avond. Food For Ya Soul (Raph Starck & Boo) draaien eclectische muziek, die je gegarandeerd een geweldige tijd zullen doen beleven. Ze zijn ook residents van het onafhankelijke label Nowadays Records en maken radio bij verschillende online channels zoals Kiosk en Rinse France. Elke keer delen ze hun nieuwe releases en ontdekkingen in alle genres - house, brokenbeat, jazz, hip-hop, grime, en veel meer... Ze vullen de avond aan tussen de acts en zorgen ook voor de afterparty. Genieten en dansen maar!

Stace
Stace - aka Stacy Claire - is een artieste, zangeres. Ze is enorm getalenteerd, en ze raakt je met haar stem tot diep in je ziel. Ze zal je wiegen met haar Soul en R'n'B geïnspireerde muziek en je omhullen met haar prachtige energie samen met haar twee muzikanten: Lou Wery en Louise Van den Heuvel.

Selasi Dogbatse
Wanneer Selasi Dogbatse wordt voorgesteld, worden altijd de namen genoemd van de sterren voor wie ze danste: Rihanna, Missy Elliott, en Cardi B. Of The Voice Belgium, waarvoor ze de choreografieën maakte. Of door haar zingende zus Esinam. 

Maar dat zusje is dus een uitzonderlijke en allround danser en choreograaf. Esinam en Selasi hebben al eerder samengewerkt - zie ook de video van New Dawn - maar voor deze avond brengt Selasi een fragment van haar nieuwe creatie met haar team van dansers.

Mucyo
Mucyo is een schilder uit Frankrijk met roots in Rwanda en Burundi. Zijn naam betekent letterlijk “licht” in het Kinyarwanda. Eén voor één zijn het schilderijen gemaakt vanuit diepe emoties. Hij is een getalenteerd kunstenaar die een eigen techniek gebruikt, schilderen op stof (bleken) om prachtige portretten te maken van kunstenaars, iconen en zwarte persoonlijkheden.

En uiteraard speelt ESINAM ook zelf. Al op jonge leeftijd raakte ze gefascineerd door muziek, in het bijzonder door percussie-instrumenten zoals de tama (trommel). Als ESINAM creëert ze een eigen muzikale wereld, vol ritmes, grooves, melodieën en loops. Doordat ze zich laat leiden door klanken, slaagt ze erin haar stem te vermengen met Afrikaanse percussie, hier en daar gecombineerd met elektronische invloeden en aangevuld met levendige melodieën en jazzy improvisaties op dwarsfluit. 

“Zinderende etno-soul à la Ibeyi, noisy avantgarde-elektronica, dwarse r&b en polyritmische tribalmuziek. Alles zigzagt er door elkaar. Heftig!” - De Morgen

LINE UP

19:30 DOCU LES HERITIERES | 20:30 STACE | 21:15 ESINAM | 22:15 SELASI DOGBATSE | 22:30 MAKAYA McCRAVEN | 23:45 LE MOTEL & ANTOINE DE SCHUYTER | DOORLOPEND MUCYO & FFYS

EXTRA: Les Héritières van Charlotte Diament (19.30u)

Documentairemaakster Charlotte Diament - een jeugdvriendin van Esinam - maakte een film over vier vrouwen uit Brussel. Ook Esinam haar verhaal komt aan bod. 

Tussen gisteren en vandaag stelt "Les Héritières" de vraag naar de impact van een ideologie van openheid die in de jaren 1980 werd bepleit, en tien jaar later wordt onderbroken. Tussen de kleine verhalen van een vriendschap, en de grote Belgische geschiedenis van het multiculturalisme, kruist de film vier reizen van vrouwen van dezelfde generatie, waar identiteiten in vraag worden gesteld in een politieke en sociale context die op zijn minst onzeker is.

  • Tijdens de docu serveren we trouwens Ghanese maaltijd - gemaakt door een chef ter plaatse! Opgelet: dit is enkel in combi met een extra ticket.

  • Kostprijs docu en maaltijd: € 10.

ENG

ESINAM released her internationally-acclaimed debut album 'Shapes in Twilights of Infinity' in September. She effortlessly blends influences from hip-hop, jazz, electronica and afro, creating a unique and often mesmerising cross-pollination. 

We asked her to curate an evening and she invited an excellent selection of musical soulmates: Makaya McCraven and Le Motel & Antoine De Schuyter.

Next to concerts and dj-sets you can expect a vinyl corner and art exhibition.