Porous Structures & Grand Picture Palace

Porous Structures + Grand Picture Palace

Praktisch

WIN EEN LP

Met dank aan Jazzlab kunnen we onder de tickethouders (iedereen met een ticket voor woensdag 6 oktober) 2 vinylplaten weggeven.

Gewoon een ticket kopen en je maakt kans! De winnaars krijgen op woensdagavond de plaat mee naar huis.

Porous Structures

Sterke muziek met karige composi­ties, fragiele improvi­sa­ties en stilte

Porous Structures is een kwartet van gitarist Ruben Machtelinckx met Bert Cools (gitaar), Toma Gouband (percussie) en Joachim Badenhorst (rieten). Hun muzikale interactie is intens, maar beheerst en losgekoppeld van het grote gebaar. In hun fijnzinnige weefwerkjes en grillige dromerijen krijgen alle klanken een gelijke impact.

De muziek kan daarbij volop ademen en is geënt op stilte. Niet spelen is immers geen gebrek aan klank, maar een moment met potentieel, een ruimte gevuld met spanning en mogelijkheden. Van die insteek maakt dit kwartet een kracht, trouw aan het credo dat het album siert: “We become aware of the void as we fill it”. In tijden waarin verstilling uitgegroeid is tot een luxe, is Porous Structures niet minder dan een revelatie.

In 2020 ontving Porous Structures de Klara Award voor Beste Belgische jazz cd.

ENG

Ruben Machtelinckx’ new interesting quartet features talents Bert Cools on steelstring guitar, Toma Gouband on percussion and Joachim Badenhorst on reeds. Machtelinckx deliberately went for sparse compositions, fragile improvisations and silence.

Grand Picture Palace

Gloedvolle contrabas leidt de dans tussen blazers, strijkers en zelfs een vleugje polyfonie

Bassiste Anneleen Boehme stond in 2007 mee aan de wieg van LABtrio, één van de meest gelauwerde Belgische jazzbands van het voorbije decennium. Net als kompanen Lander Gyselinck en Bram De Looze hield ze het daar niet bij, liet ze zich al snel gelden in de meest uiteenlopende contexten. Nu pakt Boehme uit met haar ‘droomproject’: het negenkoppige Grand Picture Palace. Een jazzkwintet én een strijkkwartet die verschillende liefdes samenbrengen. Boehme leidt en speelt bas met verve, en schreef composities die even krachtig als elegant genremuurtjes doorbreken.

Boehme is jong, maar speelt met de bevlogenheid en het gemak van een veteraan, maar dan zonder in de val van de routine te trappen. Grand Picture Palace maakt dan ook meteen indruk. Boehme & co. brengen structuur en improvisatie samen met kleur en energie, met de krachtige contrabas in een centrale, stuwende rol. 

Knack Focus review

ENG

Grand Picture Palace - a combination of a jazz quintet and a string quartet - makes an immediate impression. Anneleen Boehme & co. bring structure and improvisation together with colour and energy, with the powerful double bass in a central, driving role.

Porous Structures

gitaar & compositie
Ruben Machtelinckx
gitaar
Bert Cools
riet, stem
Joachim Badenhorst
percussie
Toma Gouband

Grand Picture Palace

contrabas & compositie
Anneleen Boehme
basklarinet
Rob Banken
trompet
Cedric De Lat
tuba
Berlinde Deman
drums
Matthias De Waele
cello
Juno Kerstens
altviool
Rhea Vanhellemont
viool
Linde Verjans
viool
Laura Kennis