Van APHASIA tot Zone X

Beleving centraal op dag 2

Dag twee, aka zaterdag 1 oktober, was een dag waar we geen genre kunnen op plakken. Maar dat doen we bij KAAP toch nooit. Dus eigenlijk was het een typische AMOK dag. Er was film, muziek, performance, beeldende kunst en dans. 

Als we iets kunnen combineren, dan doen we dat graag. Zo bracht PAARD. film en concert samen in de meest avontuurlijke 60 minuten die we  dit jaar in de cinema mochten ervaren (en ja, we hebben Jurassic World III en de nieuwe Top Gun gezien). Op zes kortfilms brachten de mannen van PAARD. aangepaste en telkens unieke soundtracks. Dit filmconcert is ook nog te zien op Film Fest Gent, dus bij deze een warm aangeboden tip! 

In de namiddag kon je op het Muntplein terecht voor een drankje en twee kunstenaars. Veerle Michiels en Jonas Vansteenkiste waren aanwezig bij het ingepakte Flandria Nostra beeld voor allen wie wat woord en uitleg wilden bij dit project. Meer over Protect Me vind je hier. 

Wie aan het Muntplein mee een cava klonk op het startmoment van Protect Me, zag misschien ook Miko en haar groep wandelen. De toer van Zone X (een creatie van Kyoko Scholiers) passeert namelijk aan het Muntplein en neemt je verder mee in Brugge anno jaren 2020. Let wel.. Miko en haar groep begeven zich in het jaar 2124, zo'n 90 jaar na De Ramp, waar de historische kern van Brugge gespaard bleef maar nu afgeschermd van de buitenwereld leeft om besmettingsgevaar tegen te gaan. Je kan deze gidsbeurt in het Nederlands en het Engels volgen en gaat nog door op zondag 9 oktober. Doen! Wij hebben de Engelse en de Nederlandse gevolgd, beiden zijn apart en bijzonder. Dus, spreek je een mondje Engels - just do it!

's Avonds was er in Biekorf de performance APHASIA. Voor we startten, was Christophe Busch te gast in Korf, om het te hebben over 'collective violence' en hoe we daar (relatief makkelijk) tot kunnen komen als individu in de maatschappij. Soms hebben we maar een klein duwtje nodig precies. Eng, confonterend, maar vooral iets waar we ons bewust van moeten zijn. 

De beste voorbereiding dus op APHASIA, een voorstelling die draait om één foto uit de Joegoslavische oorlog. Het jaar is 1992, de man op de foto is nu in Belgrado beter bekend als DJ Max. Charmante vrouwenversierder of oorlogsmisdadiger.. Niet alles is zwart wit. Of wel? In deze zéér pulserende dansvoorstelling werden we als publiek geleid in de nachtclub van DJ Max. Een slachtoffer verschijnt en herkent haar misdadiger. Wat volgt is een intense avond waar we eigenlijk niet goed van weten welk standpunt we moeten innemen. De muziek zet aan tot dansen.. maar de situatie doet ons nadenken of dat wel gepast is. Na de performance was er een nagesprek met Jelena Jureša.

Een zéér uiteenlopende dag - zo hebben we het graag en jullie duidelijk ook!