Met de hakken in het zand: dag 2 van DANSAND!

Oostende

We kunnen al terugblikken op twee fantastische dagen. De weergoden waren ons relatief gunstig gezind. Een klein beetje regen, maar dat houdt ons niet tegen! Alle voorstellingen konden zoals voorzien doorgaan. DANSAND! 1 - motregen 0. 

De dag begon met de BREAKFASTCLUB, een programma dat je niet anders dan in de voormiddag plannen. Voor de artiesten in gesprek gingen met andere artiesten was er een performance op de #SOKL van Simomo Bouj. Een ode aan de Marokkaanse folkzanger Mohamed Rouicha. We zien Simomo later de dag terug op de #SOKL met de AP studenten.

Toen de hemel wat opklaarde trok Francesca Chiodi Latini met een groep enthousiaste deelnemers het strand op voor haar workshop HOLDERS. We hebben al opgevangen dat daar later in het jaar nog een vervolg aan komt, dus we houden dat zeker op de radar! 

Vandaag twee langdurige performances op het strand. Enerzijds hebben we Nikima Jagudajev die een stuk strand ingepalmd heeft voor 'Basically on the Beach'. Een uitnodiging om eigenlijk even te nietsen. Het is dan ook vakantie. Iets verderop liepen er twee mannen met een groot geel bord waarop staat Caution: Wet Floor. Het is dan ook niet toevallig dat dit de ongoing performance van Ruben Mardulier en Milan Van Bortel 'Caution: Wet Floor' is. Don't overthink it, het zijn twee mannen met een groot geel bord. Maar maf! 

Wie naar huis ging van een dagje zee of net zijn vakantie begon in Oostende kon aan het stationsplein The Syncopators tegen het lijf lopen. Wij stonden achter een groepje KSA kindjes (we schatten de leeftijd van 7-8 jaar) en ze vergeleken de figuren met een carwash. En eerlijk gezegd, nu kunnen we het niet meer 'ontzien'..

Oostende is steeds onze backdrop voor de performances. Als een festival dat zich voornamelijk in de openbare ruimte speelt is dat vanzelfsprekend, maar weinig artiesten nemen de scene zo op als de mannen van Be Flat. Vooral het oude openluchtzwembad en de dijk waren hun speelveld. Er konden zeker enkele "ooohs" en "aaahs" vanaf toen we ze bv. OP de glijbaan zagen lopen, of als ze eventjes op de dakrand van het gebouw liepen. We zijn hopelijk ok met alle vergunningen, maar zeg het aan niemand verder - want we doen dit vanmiddag gewoon opnieuw! 

Dat Be Flat voor heel wat bekijks zorgde was duidelijk. Het plein aan de Drie Gapers stond plots vol! Wie wat wou zien was zeker op de juiste plaats, ons meeting point is dan ook een kruispunt voor verschillende voorstellingen. Links, rechts, er valt altijd wel iets te bekijken. Zo dook plots 'Swarmy Swarm' op, een choreo van Ingri Fiksdal met zo'n 28 studenten van P.A.R.T.S.. Ogen te kort! 

Rond een uur of 19u brachten we in het Dansbad de twee First Dates van Trixie Whitley & Kayla Farrish en Soa Ratsifandrihana & Joël Rabesolo. Trixie en Kayla zagen we gisteren wel al op het strand, maar het was eerlijkgezegd - voor iemand die het nu twee keer gezien heeft - een heel andere ervaring! Location matters. Soa en Joël leken ongelooflijk goed op elkaar afgestemd, en dat na enkele ontmoetingen. Na twee dagen DANSAND! kunnen we toch nog gecharmeerd worden door een solo dans en een gitaar. *Tuit de lippen en maakt smakkend geluid*

Op het sportstrand verzamelden zo'n 250 mensen voor de allerlaatste 'Come on Feet' performance. Granvat en Quan Bui Ngoc ontmoetten elkaar in Oostende, tijdens DANSAND!, voor de eerste keer 6 jaar geleden. Het is dan ook heel mooi om te zien dat deze voorstelling, na een stevige tournee, hier tot full circle komt. De dansers hebben werkelijk alles gegeven tijdens die performance - mucho respect! Dat granvat iedereen nog even uitnodigde om zelf de strand/dansvloer uit te proberen werd hartelijk onthaald want binnen de kortste keren stond het vol! Iedereen had duidelijk zin in een feestje. En waar was dat feestje? Wel.. hier was dat feestje. Maar granvat had al genoeg gegeven die avond, dus DTM Funk loste af aan de Drie Gapers. 

DTM Funk kon zeker het feestje verder zetten. Het plein stond al snel vol met bewegende lijven - en laat nu net dat het uitgangspunt zijn van DANSAND!. Wij presenteren niet alleen, wij faciliteren ook! Na DTM Funk ging dj Jairzinho door tot 03u. En laat ons zeggen: dat zat zeer goed! Geslaagd einde van de avond. Maar we zijn nog niet uitgedanst.. Zondag belooft een topper te worden!

 

Al deze foto's zijn opnieuw met dank aan Tine Declerck!