Europalia focust dit jaar op Georgië

Het kunstenfestival Europalia is dit jaar gewijd aan Georgië. Vier maanden lang zal Europalia een kijk geven op de rijke cultuur van Georgië, via concerten, dans, film, theater, literatuur en tentoonstellingen.

Deze - intussen 55e - editie vertrekt van de fascinerende Georgische cultuur en de artistieke scènes van zowel de bruisende hoofdstad Tbilisi als die van minder gekende steden en regio’s. Vanaf 4 oktober 2023 start in heel België een rijkgevuld programma met tentoonstellingen, performances, concerten, film-, dans- en theatervoorstellingen en literatuur. Ook KAAP maakt mee het programma. Met vier zeer uiteenlopende projecten brengen we een stukje Georgië naar Oostende en Brugge. 

De traditie van de polyfonie of meerstemmige zang – heel verschillend van onze westerse polyfonie - verenigt zowat alle Georgiërs en vormt een eerste rode draad doorheen het festival. De vermaarde Georgische koren zullen zo te horen zijn in tal van projecten op diverse locaties. In bredere zin toont het festival Georgië voorbij de clichés en geeft het een stem aan, onder anderen, Georgische vrouwen en jongeren en aan minder bekende tradities, regio's en kunstenaars. Ook de levende traditie van de supra’s – bijeenkomsten rond rijkelijk gevulde tafels, begeleid door speechende ceremoniemeesters en gezangen – inspireren het programma en dagen hedendaagse kunstenaars uit om er creatief en kritisch mee aan de slag te gaan in interdisciplinaire creaties.

Het thema ‘herinneringen’ vormt een tweede rode draad doorheen het programma. Hoe ga je als maatschappij en als individu om met de herinneringen aan het Sovjetregime of aan recente en lopende conflicten? We brengen kunstenaars errond in dialoog, net als rond de dodenherdenkingen. De Georgiërs hebben immers een heel andere kijk op doodgaan en rouwen, zoals blijkt uit hun dodenherdenking in verschillende vormen en tradities.