Derde editie Push The Button

It's time to Push the Button

Op zaterdag 30 maart organiseren Muziekclub De Zwerver, Kunstencentrum KAAP en De Grote Post voor de derde keer het muziekfestival PUSH THE BUTTON. Verspreid over drie podia zal er een spannende mix van jazz, hiphop, pop, global sounds, experimentele en elektronische muziek weerklinken in De Grote Post.

Bolis Pupul wordt zeker één van de blikvangers op 30 maart. Drie weken eerder, op 8 maart komt zijn debuut uit op het DEEWEE label van de broers Dewaele (Soulwax). Zijn labelgenoot Movulango zal een DJ-set brengen. Ook M I M I, een Brusselse met Zambiaanse roots en de Leuvense ALIA brengen DJ-sets. Arabische klanken krijgen we geserveerd door het Marokkaanse duo Aita Mon Amour. Esinam x Sibusile Xaba brengen een unieke samenwerking, dankzij hun Belgisch-Ghanese en Zuid-Afrikaanse wortels zijn ze sterk verbonden op artistiek en spiritueel niveau. En nog twee buitenbeentjes om af te ronden. Alex Deforce & Charlotte Jacobs verrassen met poëzie op een bedje van beats. Eénmansband Slumberland brengt obscure, hypnotiserende krautrock en exotisch gekleurde, vervormde postpunk met zelfgebouwde machines.

Bij de eerste namen hadden we Ão en Martha Da’ro, twee uitzonderlijke en unieke Belgische acts die eind vorig jaar elk een zeer goed onthaald full-album uitbrachten. De andere vier namen komen uit de UK. Yoni Mayraz brengt een fijne mix van dansbare jazz en oldshool hiphop, het duo O. vermengt experimentele punk met impro-jazz en Forest Swords en Holy Tongue vermengen dub met electronica en nog een pak invloeden.

De drie partners hebben de voorbije maanden zorgvuldig geschaafd aan een line-up die sprankelt en evenwichtig is samengesteld uit delen hiphop, electronica, jazz en wat ze zelf 'experiment' noemen. Jaïr Tchong van KAAP ziet daar een duidelijk verhaal in. "We hebben met onze huizen elk een zeer uiteenlopende stijl van muziek die we brengen. Als KAAP richten we ons meer op jazz en wat je onder de noemer experimenteel kan noemen, De Zwerver sluit meer aan bij hiphop en electronica. Die twee muzieklijnen smelten samen in het geweldige gebouw van De Grote Post waar we het publiek met een breed smakenpallet op hun wenken kunnen bedienen." 

 

Alle artiesten

 • Bolis Pupul
 • Ão (be)
 • Forest Swords (uk)
 • Holy Tongue (uk)
 • Martha Da’ro (be)
 • O. (uk)
 • Yoni Mayraz (uk)
 • Esinam x Sibusile Xaba (be/gh/sa)
 • Aita Mon Amour (mar)
 • Alex Deforce & Charlotte Jacobs
 • Slumberland
 • M I M I
 • ALIA
 • Muvulango

 

De ticketverkoop is al gestart. In voorverkoop kosten tickets 25 euro.

 

Grijp je ticket

 

Bolis Pupul

De voorbije jaren maakte Bolis Pupul wereldwijd furore aan de zijde van Charlotte Adigéry. Twee jaar na hun gezamenlijke debuut ‘Topical Dancer’ komt Bolis nu met zijn solo-debuut op de proppen, ‘Letter To Yu’. Op 8 maart brengt DEEWEE, het label van de Soulwax broers die ook als co-producers fungeerden, deze fel geanticipeerde plaat uit. Invloeden van Yellow Magic Orchestra, vroege technomuziek à la Mr. Fingers, en de Belgische New Beat vormen de basis van Bolis' muzikale universum. De cross-culturele sfeer op de plaat verwijst rechtstreeks naar zijn Belgisch-Chinese roots en is een verslag van een reis naar Hongkong, een zoektocht naar de roots van zijn moeder.

ALIA

De jonge Leuvense AliA is gepassioneerd door elektronische muziek in al haar facetten en geldt als een van de meest toonaangevende Belgische DJ’s van het moment. Met een vader die DJ was in de Leuvense Silo groeide ze op met een brede waaier van stijlen variërend tussen jazz, funk, soul, hiphop en drum ’n’ bass… die ze moeiteloos in compromisloze en genre-overschrijdende sets weet te verwerken, zowel op de dansvloer als in haar sets op Kiosk-radio. Haar muziekkennis en mix-techniek worden door velen bewonderend.

M I M I

M I M I is een veelzijdige DJ en transdisciplinaire kunstenaar, geboren in Lusaka, Zambia en woonachtig in Brussel. Ze beperkt zich niet tot één muziekstijl, maar combineert continue allerlei genres. Ze staat op het podium als dj, met het collectief Lait de Coco, en voorheen met Martha Da'ro. Daarnaast heeft ze ook een maandelijkse radioshow op The Word Radio. M I M I haalt inspiratie uit avant-gardebewegingen, verkent haar roots en heeft een heel eigenzinnige, afro-futuristische kijk op kunst en muziek. 

Alex Deforce & Charlotte Jacobs

Het betoverende Brussels-New Yorkse poëzie en electronica duo, bestaande uit Alex Deforce en Charlotte Jacobs, heeft een splinternieuw album uitgebracht op het STROOM label van Oostendenaar Nosedrip. "Kwart Voor Straks" vertelt een verhaal van voorzetjes, what-ifs en how-abouts. De samenwerking tussen Charlotte Jacobs (Brooklyn, NY) en Alex Deforce (Brussel) begon met geïmproviseerde live-optredens op verschillende locaties en de release van de 7-inch single “Zij", gevolgd door hun debuutalbum. Enkele van hun gedichten zijn gepubliceerd door Watou Kunstenfestival 2022, Het Liegend Konijn, Dichters Van Wacht en Ons Erfdeel. Alex Deforce & Charlotte Jacobs vullen de leegte in met schaduwen van stilte, waar taal een krachtige rol speelt. Stemmen versmelten in poëtische lagen van Belgitude, waar poëzie dagen en nachten herschrijft.

Esinam x Sibusile Xaba

In 2018 ontdekte Esinam Sibusile Xaba tijdens zijn Europese (solo)tournee en nodigde hem uit voor een vocale gastrol op 'Flowing River' van haar debuutalbum 'Shapes in Twilights of Infinity'. Bij de eerste editie van het WOMAD Festival in Zuid-Afrika stemde ze meteen in met samenwerken met een lokale artiest.

Als multi-instrumentalisten vertalen de twee kunstenaars boodschappen van hun voorouders met ritmes en grooves. Hun vocale gezang versterkt de trance met ritmische patronen en omarmt ons met melodieën uit de toekomst en het verleden. Dankzij hun Belgisch-Ghanese en Zuid-Afrikaanse wortels zijn ze uniek, sterk verbonden op artistiek en spiritueel niveau. De samenwerking tussen ESINAM en Sibusile Xaba brengt heling voor lichaam en ziel. 

Aita Mon Amour

Aita is een muzikale uitingsvorm die ontstond op het Marokkaanse platteland en uitdrukking geeft aan pijn, blijdschap en vooral liefde. Aita Mon Amour is een creatie van Widad Mjama in samenwerking met Khalil Epi. Het wil de poëzie uit de vergetelheid halen en het typisch Marokkaanse geluid hedendaags laten klinken. Widad creëert een muzikaal verhaal met Aita-gedichten en –liederen, een overdracht tussen generaties, met gitaar, luit en elektronica.

Movulango

Na Bolis Pupul is dit de tweede telg uit de DEEWEE-stal op de line-up. Op Push The Button brengt hij een DJ-set maar vaak staat hij ook live op het podium. Movulango schildert taferelen met zijn muziek. Op zijn laatste nieuwe EP “The Irony” doet hij dat op iets experimentelere wijze dan voorheen. Hiphop en postpunk vermengen zich in zijn electropop. Je kan hem ook wekelijks horen op StuBru in zijn eigen programma “Radio Atlantis”, een slimme alias waarmee hij diverse werelden verkent, bestaande muziek deconstrueert en vermengt met zijn eigen experimenten..

Slumberland

Met Slumberland laat de Belgische muzikant, componist en instrumentenbouwer Jochem Baelus sinds 2013 obscure, hypnotiserende krautrock en exotisch gekleurde, vervormde postpunk op ons los. Het tactiele geluid van Slumberland wordt gegenereerd door een batterij aan naaimachines, filmprojectoren en andere ontmantelde, mechanische objecten. Na een 1e soloalbum en het in 2019 gereleasete 'Sea, sea, sea Drifter // See, see, see Drifter’, met 2 drummers, bouwde Jochem Baelus nu een nieuwe geluidsinstallatie. Hij vertrok vanuit de eigenschappen en mogelijkheden van de menselijke stem en hoe deze te vertalen naar zijn gemodificeerde en mechanische instrumenten. Verwacht ratelende drones van motorisch 'doedelzak' geroffel, begeleid door meeslepende, melodieuze & minimale composities en volledige verstilling.