De avond dat niet was maar is geworden

Brugge

Toegegeven, het was niet plan A. Het was zelfs niet plan B. Maar hoe wonderwel de kaarten soms mooi samenvallen, de sterren oplijnen en het gat de boter vindt. 

Normaalgezien stonden we gisteren in de Stadsschouwburg met Tumi Mogorosi en een twaalfkoppig koor. Het ging een grootse avond worden, tot Tumi zijn visum over datum ging. Wat er precies scheelde is uiteindelijk niet relevant, want bij KAAP is het dan vooruitkijken en niet achterom. Hoe lossen we dit op, hoe maken we er alsnog een AMOK avond van. Want de troef van de avond was natuurlijk niet alleen Tumi, het was ook de dichteres Koleka Putuma. 

Omdenken - check. Uit een arsenaal aan fantastische artiesten trokken we het telefoonnummer van Tutu Puoane. We kennen haar bij KAAP en W.E.R.F. Records van onder andere de albums Mixtuur (Tuur Florizoone) en Yellow Sounds and Other Colours (Saxkartel). Tutu Puoane is bezig met een nieuw project rond Zuid-Afrikaanse heldinnen zoals Brenda Fassie en Miriam Makeba. Ze werkt dus rond dezelfde thema's als Koleka Putuma.. en dat, dat was de perfecte link!

Maar dus gisterenavond! Die werd ingezet met de poëzie van Koleka Putuma. Koleka pleit voor de herontdekking en opwaardering van de Afrikaanse talen en cultuur en is bijzonder scherp voor niet-zwarten, die ondanks alles hun vooroordelen niet kunnen wegsteken, maar evenzeer voor zwarten die zich door de bling bling van de westerse entertainmentcultuur laten verblinden. En dat hebben we wel duidelijk gevoeld. Niet met een belerend vingertje maar met woorden die snijden als een mes. De prachtige scenografie bond het geheel samen als de strik op een prachtig ingepakt geschenk.

Tutu Puoane leende dan weer haar stem aan de gedichten van Lebogang Mashile. Ons blijft vooral het lied voor pretty black girls bij. We krijgen nog rillingen hoe ver de stem van Tutu reikt en de gedichten van Mashile kracht bij zet. Met een uitstekend gevoel voor humor wees ze erop dat drummer Jasper van Hulten wél in België geraakt is vanuit het verre, verre Breda.. een knipoog naar onze Tumi natuurlijk. Daar konden wij alvast hartelijk om lachen, want we waren het volmondig eens: dit was een magische avond! Hoe het soms kan lopen. Veel verzuchtingen achter de schermen, vooral veel opluchting bij het zien van het samenkomen van deze avond.

De warme tip van Tutu nemen we graag nog mee naar iedereen: ontdek zeker de muziek van Clemens Zebulon (aka Clemens Van der Feen). 

Samengevat: de perfecte start van het laatste AMOK weekend! Ook Tom Leentjes was er weer bij - dus prachtige foto's om na te genieten hieronder!