Bloemtapijt en schelpenorkest op zondag

Zondag doorbrengen in de kerk.. het is voor sommigen al lang geleden. Maar daar zaten we. Kijkend naar een kunstwerk dat zich ontvouwde voor onze ogen. 

Toegegeven, zondagochtend (ook wel misvieringstijd) vond je ons eigenlijk in de cinema - daar brachten we DOCTALKS: Why We Fight, in samenwerking met De Republiek. Deze bijzondere reeks documentaires mét nagesprek levert steeds een mooie voormiddag op. Mieke Dumont ging er in gesprek met Lieven Deloof van VZW Touché.

In de namiddag was het tijd voor The Handmade's Tale, gecureerd door Liesa Van der Aa. Liesa bracht verschillende artiesten samen om een namiddag ineen te steken die nog lang zal nazinderen. Twee groepen startten tegelijkertijd aan ofwel de Ryelandtzaal ofwel Hof Bladelin. 

In de Ryelandtzaal zagen we een bloemtapijt van beeldend kunstenaar Lulu Cuyvers. De allusie op kant kwam uitermate prachtig tot zijn recht in de Ryelandtzaal. Even magnifiek was de muziek van Heleen Van Haegenborgh. Zij bracht - samen met haar 11-jarige dochter Edith - een spel van nylondraden aan de piano wat voor unieke en soms kwetsbare klanken zorgde. 

In Hof Bladelin bracht Jon Birdsong en zijn band een schelpenorkest. Jon refereerde de schelp als "the original trumpet" en met wat we toen hoorden en zagen kunnen we hem alleen maar gelijk geven. Jon en band verrasten de zaal met hun compositie en instrumenten (zoals ook de cornetto), die volledig tot hun recht kwamen in deze prachtige kapel van Hof Bladelin.

Beide groepen kwamen samen in de St. Jakobskerk, waar we een tribune opgesteld hadden met in het midden één grote (in-huis-handgemaakte) tafel. Brody Neuenschwander en Liesa Van der Aa creëerden er een kunstwerk op muziek van Van der Aa. Op de tafel, naast de tafel, over de tafel en bijna onder de tafel gingen beide artiesten aan de slag om er een visuele performance van te maken met een kunstwerk als eindresultaat.. Het ontstaan van het kunstwerk, de muziek en de algemene setting maakten er een wondermooi schouwspel van.

Kleine kanttekening: de opbouw duurde zo'n 9 uur, we hebben twee keer een geweldige performance gezien van 20 minuten en maakten de zaal schoon in zo'n 2 uur. Maar: totally worth it!

 

Een heerlijke dag van ontmoeting en ontdekking in het hart van de stad.

 

Beelden van Tom Leentjes en Femke den Hollander.