Aphasia - een nieuwe performance

Elke revolutie, elke genocide heeft zijn soundtrack.

Bij KAAP zijn we heel trots dat we deze nieuwe voorstelling, aan de hand van Jelena Jureša mogen produceren en presenteren. De première is voorzien op 12, 13 en 14 mei tijdens Kunstenfestivaldesarts.

De voorstelling is een anekdote over dj Max, een pionier van de elektronische muziek in Belgrado. Hij speelt de hoofdrol in een van de meest beruchte foto's van de oorlog in Bosnië. Daarop is te zien hoe hij een moslimvrouw, die eerder door Servische paramilitaire troepen was gedood, tegen het levenloze hoofd schopt. Miljoenen mensen hebben de foto gezien. Ze werd genomen door de Amerikaanse fotograaf Ron Haviv en ging de wereld rond. Sontag schreef erover, Godard maakte er een kortfilm over, en journalisten noemden dit een foto die alles laat zien wat je over de oorlog moet weten.

Onder uitzonderlijke omstandigheden en zware sociale druk plegen gewone mensen de meest ondenkbare misdaden. Wanneer we denken aan geweld op grote schaal, doen we dat meestal uit angst om zelf een slachtoffer te worden. APHASIA wil deze notie omkeren en, in dialoog met het publiek, nadenken over dat wat statistisch veel waarschijnlijker is, namelijk dat wij, onder de 'juiste' omstandigheden, uiteindelijk de daders en niet de slachtoffers zullen zijn.

De voorstelling APHASIA ontsprong op het kruispunt van muziek, film, storytelling en dans. Het publiek wordt ondergedompeld in de sfeer van een nachtclub en neemt fysiek deel aan een intiem onderzoek naar geweld, de wereld van daders, omstanders en individuele verantwoordelijkheid. 

Gefluister, geruchten over het plegen van misdaden en toekijken, medeplichtigheid en geweld.

 

Een performance door visual artist en filmmaker Jelena Jureša. Met Ivana Jozić en met muziek van Alen en Nenad Sinkauz. Een productie van KAAP in samenwerking met ROBIN.
Een co-prouductie van Kunstenfestivaldesarts, ROBIN, De Singel, Workspacebrussels, Hannah Arendt Institute. 
Ontwikkeld in Co-laBo. 
Met de steun van de Vlaamse Overheid, Royal Academy of Fine Arts (KASK)/School of Arts of University College Ghent en MOUSSEM – Nomadic Art Centre.

 

Eerste speeldata

  • 12.05.22 - Kunstenfestivaldesarts, Brussel
  • 13.05.22 - Kunstenfestivaldesarts, Brussel
  • 14.05.22 - Kunstenfestivaldesarts, Brussel

 

Meer over APHASIA