Een krachtige vierdelige reeks over zwangerschap, adoptie, identiteit en (niet)moederschap
Moderator, columniste en feministe Heleen Debruyne neemt ons mee op een ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis van zwangerschap en zwangerschapsbeëindiging, (gedwongen) adopties (binnen de katholieke kerk) en de zoektocht naar uniciteit en identiteit, het moederschap en niet-moederschap en de historiek van donorconceptie in België en Nederland. Door de bril van het heden kijken we naar de verhalen van het verleden. Aan het woord komen moeders en niet-moeders. Fictie en non-fictie schrijfsters. Historica’s en donorkinderen. Wat ze delen is het geschreven woord. Taal. Om te begrijpen. Om te verwerken. Om te delen.
Historica Tinne Claes gesprek met half- en donorzussen Linda Sprado en Vera de Lange over donorconceptie in de lage landen
De spermabank spreekt tot de verbeelding. Zeker de pioniersjaren ervan, waarin er geen regels waren en artsen deden wat ze wilden. Toch weet bijna niemand hoe het er vroeger aan toeging, want donorinseminatie gebeurde in het grootste geheim. Historica en auteur Tinne Claes vertelt in ‘Zaad zonder naam’ het verhaal van de Belgische spermabank, van de geboorte van de eerste donorkinderen in de late 19e eeuw tot vandaag.
Tinne gaat in gesprek met de halfzussen Linda Sprado en Vera de Lange. Beiden zijn donorkinderen, die elkaar pas in 2019 na een DNA-test vonden. Samen schreven ze het boek Schaduwfamilie waarin zijzelf en twaalf andere donorkinderen openhartig vertellen over hun jeugd, hun verlangens, hun zoektocht en het contact met hun nieuwe familie.
Hoe maakbaar is een familie, en is het compleet maken van je familie zonder gedeeld verleden niet een onbereikbaar ideaal?
Pakket Narratives Now
Vier voormiddagen met moderator Heleen Debruyne.
- Ei, foetus, baby (10.03.24)
- Uniciteit, identiteit, verbinding (28.04.24)
- Niet-moeder, twijfelmoeder, spijtmoeder (12.05.24)
- Zaad zonder naam (16.06.24)