Jeanne foto: Bilal Kamilla Arnout

JEANNE. Or the Western Touch - Am I Evil? - Roger Fändrich, gecureerd door Simone Basani en Alice Ciresola

Praktisch

  • Gratis

Wanneer wordt erotische literatuur een platform voor postkoloniaal en feministisch onderzoek?

In het kader van de samenwerking tussen Salon Arents (Musea Brugge) en KAAP waarin er op zoek wordt gegaan naar de blinde vlekken in collecties en waarin we met het publiek in interactie willen gaan over het museum van de toekomst, nodigen we curatoren duo Alice Ciresola en Simone Basani uit met het project JEANNE. Or the Western Touch rond de figuur van kunstverzamelaar Jeanne Walschot. 

Am I Evil? is een collectieve onderzoeksreis die deze vragen onderzoekt via een methode van peer-to-peer mentoring en beoordeling. 
Wanneer wordt erotische literatuur een platform voor postkoloniaal en feministisch onderzoek? Hoe kan men de tools van het erotisch schrijven gebruiken om machtsprocessen als discriminatie, nanoracisme, marginalisering, exotisering, misbruik en verleiding vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken?

De workshop ontleent zijn naam aan, en wordt ingeleid door, een lecture-performance van kunstenaar Roger Fändrich: een semi fictieve speculatie over het (seks)leven van, de kunsthandelaar in Afrikaanse kunst, Jeanne Walschot.

PERFORMANCE

In Am I Evil? vertrekt Roger Fähndrich van de schaarse historische informatie over kunsthandelaar en verzamelaar Jeanne Walschot om een uitdagende, semi-fictieve leesvoorstelling over haar leven te maken. Door meerdere personages in te schakelen, probeert hij de gaten in haar levensverhaal op te vullen om Walschots gevoelens te begrijpen. In deze zoektocht kan hij het niet laten zijn positie ten opzichte van het onderwerp van zijn onderzoek in vraag te stellen, en specifiek zijn perspectief als blanke, mannelijke artiest en songwriter.

De lecture-performance, voor iedereen toegankelijk, wordt gevolgd door een eerste bijeenkomst achter gesloten deuren met de deelnemers aan de workshop die Alice en Simone in samenwerking met Els Moors zullen organiseren. 

PRAKTISCH

Iedereen kan deelnemen aan de voorstelling (20 januari), voor de workshops (21-22 januari en 1-2 april) wordt er gewerkt met inschrijving - meer info over de workshops hier.

curatoren
Simone Basani & Alice Ciresola
performance
Roger Fähndrich
schrijver
Els Moors
coproductie
KAAP, Musea Brugge, C-Takt