Joshua Serafin foto: Rasa Alksnyte

Double bill: Miss - Joshua Serafin | Slow Tongue - Olivia Douglass

Praktisch

In de Filipijnen zijn transgender missverkiezingen big business. Joshua onderzoekt aan de hand van choreografie wat deze (sub)cultuur ons kan leren over gender, identiteit, schoonheidspolitiek en verborgen koloniale verledens.

Met maar liefst vijftien winnaressen van internationale schoonheidswedstrijden - Miss Universe, Miss World, Miss Earth, Miss International - zijn de Filipijnen afgetekend recordhouder. Ook in het land zelf zijn schoonheidswedstrijden schering en inslag. In de stad Cebu bijvoorbeeld vindt jaarlijks Queen Philippines plaats, de grootste en meest prestigieuze wedstrijd voor transgender vrouwen. In ‘MISS’ onderzoekt danser Joshua Serafin de politiek, cultuur en praktijken achter die queer schoonheidsindustrie.

Door in te zoomen op het strenge regime en de strikte choreografieën, hekelt Serafin in ‘MISS’ de codes van performen die je aantreft in de Filipijnse transgender schoonheidswedstrijden. Queerness veegt daarbij alle categorisatie van vrouwelijkheid en fantasie uit. Joshua Serafin baseerde zich voor ‘MISS’ op interviews met enkele regionale queers. Zo ontrafelde hij niet alleen de mechanismen achter de wedstrijden, maar evenzeer de religieuze en koloniale invloeden die tot op vandaag doorwerken.

Debuutbundel Slow Tongue van Olivia Douglass is een hybride lyrische essay die ras, seksualiteit en de relatie tussen zwarte vrouwelijke kunstenaars onderzoekt. Slow Tongue is een reactie op de geschriften van M. NourbeSe Philip’s She Tries Her Tongue Her Silence Softly Breaks, en zet de dekolonisatie van taal en beeldtaal voort.

PRIDE MONTH

Om Pride Month te vieren hebben we een speciale actie voor deze voorstelling: 1+1 gratis. Koop je ticket met de promotiecode "pride" via Koop tickets. Ook van toepassing op het jongerentarief!