Golfslag – Het talent van de toekomst
Terug naar overzicht

Golfslag – Het talent van de toekomst

Verse vangst van de beloften uit de letteren

  • Literatuur & debat
  • Zondag 13 oktober, 11:00
  • Vrijstaat O.

Mijn kaap

Verse vangst van de beloften uit de letteren. De rijzende sterren van nu staan er opnieuw met nieuw werk. Hedendaagse thema’s en zorgen, de 21e eeuw sijpelt volop de letteren in, dankzij golf na golf van nieuwe namen die zich in de literatuur gooien. Ruth Lasters en Bert Moerman verdienden hun strepen met eerder werk en presenteren nieuw werk. Femke Vindevogel nam met haar debuut een vliegende start.

Ruth Lasters debuteerde met de roman Vlaggenbrief, waar de sfeer van Oostende niet uit weg te slaan was. Ze brak daarna helemaal door met haar dichtbundel Lichtmeters, die werd bekroond met de Herman De Coninckprijs. Haar nieuwe roman Vin gaat over de universele zoektocht naar evenwicht en waardering op de werkvloer. Tegelijk is het een liefdesverhaal over het ombuigen van obstakels tot een nieuw begin.

Bert Moerman verraste de literaire wereld met zijn eerste roman Niet dat het iets uitmaakt. Hij schopte het daarmee tot de podia van Saint Amour en kreeg het publiek helemaal mee. Meteen dook hij opnieuw de pen in voor Benny, waarin Daniël een oude klasgenoot tegen het lijf loopt en de gevolgen daarvan ertoe leiden dat hij de vat op zijn gezin verliest. Een roman over de complexiteit van het leven.

Femke Vindevogel debuteerde met verve met haar Confituurwijk, een diep-Vlaamse roman over de verhoudingen in een kleine achtergestelde wijk en hoe nieuwe levenswijzen en ideeën daar moeten vechten voor hun plek. In een ontwapenende stijl met fijne humor vertelt Vindevogel hoe iemand een plek verwerft in de wereld, zonder eigenheid te verliezen. Verwijzingen naar grote klassieke landgenoten in de literatuur zijn legio, wat ook gewaardeerd werd en haar tot op de shortlist voor de Bronzen Boekenuil bracht.

Dirk Leyman is boekenjournalist voor De Morgen en steeds mee met de nieuwe tendensen in de literatuur. Met een joviale blik en een scherpe tong voelt hij auteurs aan de tand.


organisatie
KAAP
curator
Thomas Barbier

met
Ruth Lasters, Bert Moerman en Femke Vindevogel
moderator
Dirk Leyman