Mind the Artist - take-over Musea Brugge door KAAP

MIND THE ARTIST / ARTSPACE / ARTWORK

DO 06.05 - WO 30.06 VERSCHILLENDE MUSEA | BRUGGE

Musea Brugge zet de deuren open voor het veelzijdig en creatief talent dat ons land telt in de festivalreeks Mind the Artist. Naast de bijhorende tentoonstellingen en museumdichter-voor-een-jaar Delphine Lecompte zijn er ook zogenaamde take-overs door culturele partners.

Een take-over is eigenlijk een soort carte blanche die Musea Brugge geeft om een boeiend, uitdagend programma voor te stellen die gelinkt is aan ofwel de musea zelf of de collecties die er in huizen. 

Kunstencentrum KAAP krijgt de eer om als eerste een take-over te doen en brengt een programma vol muziek, woord en performance in verschillende musea*. We laten ons inspireren door kunstenaar (en criticus) Marcel Broodthaers. In zijn werk was steeds een kritische reflectie op de rol van kunst en kunstenaar in de maatschappij aanwezig. 

We stellen ons dan ook enkele vragen als uitgangspunt voor de take-over. “Herkennen we onszelf en ons eigen verhaal nog in deze cultuurtempels? Zijn de musea nog relevant in onze hedendaagse maatschappij? Is een museum een plaats waar kunst simpelweg braafjes gestouwd wordt, of is het een plaats waar we mogen experimenteren en creëren?

Mag het misschien ook weer wat… gevaarlijk worden?

 

Kunstenaars en artiesten gaan aan de slag met een collectie of het museum zelf. Zo zijn er onder andere zogenaamde hacks van de audioguides waar je dan een muzikale score hoort doorheen het museum of bij bepaalde werken. Artiesten zoals ESINAM, Bear Bones, Lay Low, Dijf Sanders & Linde Carrijn hacken audioguides in onder andere het Gruuthuse en Groeningemuseum. 

Verder op het programma staan performances van Aafke Romeijn, Ragazze Quartet, ESINAM, Bérengère Bodin en ZONDERWERK, maar er zijn ook ingrepen door Charlotte Bouckaert, Samah Hijawi, buren, Maika Alvarez, enz. 

Bruggelingen kunnen heel wat van het programma gratis meepikken aangezien bepaalde performances en installaties inbegrepen zitten in het museumticket – die dus gratis is voor inwoners van de stad. 

KAAP daagt je uit om je te laten verrassen en de musea van Brugge in een nieuw daglicht te zien, te ontdekken en te beleven. 

De ticketverkoop start op 20/04 (onder voorbehoud).

Ontdek het programma