FAAR programma online

FAAR, het non-fictieboekenfestival in Oostende is terug!

Van 10 tot 12 maart 2023 zal FAAR opnieuw verschillende locaties in Oostende verlichten met een brede mix aan activiteiten: auteurslezingen, workshops, interviews, panelgesprekken, (literaire) proeverijen en meer!

Vanaf vandaag staat het volledige programma online en natuurlijk is er ook bij KAAP heel wat te doen.

Zaterdag 11 maart

IN HET SPOOR VAN FANON. ORDE, WANORDE EN DEKOLONISERING

Koen Bogaert brengt in zijn boek de ideeën van een aantal hedendaagse dekoloniale denkers samen, van Fanon tot C.L.R. James, Michel-Rolph Trouillot, Sylvia Wynter en Priyamvada Gopal. Hij denkt samen met Sibo Kanobana na over de sociale en intellectuele strijd die dekolonisering is, een revolutionair project zelfs, dat start met de radicale verbeelding van een totaal nieuwe samenleving. Marc Reynebeau leidt het gesprek.

 

DE SCHRIJVER ALS ONDERWERP, MET FLEUR PIERETS EN AYA SABI

Geïnspireerd door het boek Heerlijk monster van Fleur Pierets, plannen we een reflectiegesprek over en rond de vraag hoe loyaal je moet zijn als schrijver aan de groep/groepen die je representeert.

Ben je het verplicht om als lesbische, queer vrouw jezelf als onderwerp te nemen, omwille van representatie? Hoe kijkt Aya Sabi ernaar als schrijver én moslima én denker en intellectueel?

 

JE MAG OOK NIETS MEER ZEGGEN: EEN NIEUWE TAAL VOOR EEN NIEUWE TIJD

Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe taal. Maar wie weet eigenlijk nog wat je wel en niet tegen wie kunt zeggen?

In Je mag ook niets meer zeggen maakt Mounir Samuel met humor duidelijk op welke manieren een taal kan uitsluiten en wat we daaraan kunnen doen. Hij zet je aan het denken en schuwt geen taboe of ongemak. Tijdens FAAR gaat hij in gesprek met een aantal denkers over welke taal we nodig hebben vandaag.

Zondag 12 maart

RETHINK & REPLACE - ESSENTIAL DIALOGUE. OVER DE ROL VAN HEDENDAAGSE KUNST IN DE PUBLIEKE RUIMTE

Onder de titel Rethink & Replace gaat KAAP dieper in op de verhalen die samen ons collectieve geheugen vormen en hoe die vertaald worden in de publieke ruimte. Dat we in Oostende huizen in omstreden erfgoed dat verbonden is met ons koloniale verleden is geen geheim. Tijdens FAAR non-fictie festival komt een panel samen van sprekers met verschillende perspectieven. Hoe reflecteert een kunstenaar op de rol van hedendaagse kunst in de publieke ruimte, kunnen curatoren en programmatoren uit verschillende stedelijke contexten elkaar vinden in hun standpunten over omstreden erfgoed? Sprekers zijn Wendy Morris, Arlette-Louise Ndakoze, Samuel Saelemakers en Stine Sampers. Moderator van dienst is Carolina Maciel de França.

Belly full of blind highways

Dear, en KAAP werken samen aan de publicatie van vier audio-brieven waarvoor wij vier kunstenaars, dichters en auteurs uitnodigen om elk hun eigen brief bij te dragen. Deze serie, 'Belly full of blind highways'*, vormt de zesde iteratie van het doorlopend project van Dear, dat sinds 2020 reeds 15 kunstenaarsbrieven heeft gepubliceerd in samenwerking met verschillende culturele organisaties, verstuurd naar lezers wereldwijd. Bij elke samenwerking wordt het project opnieuw begrepen in dialoog met de partnerinstelling. Voor deze reeks hebben Dear, en KAAP besloten zich te richten op audio-brieven in verband met orale geschiedenis en historische tradities van het opnemen van audio als een onorthodoxe methode van correspondentie.

De audio brieven worden gepubliceerd op tape in een oplage van 100 elk. De serie wordt gepresenteerd tijdens het literatuurfestival FAAR in Oostende, in maart 2023, maar het publiek kan vooraf al de brieven bestellen en in aanloop naar FAAR via de post thuis ontvangen. Daarnaast wordt aan alle deelnemende briefschrijvers gevraagd om een beeld bij te dragen dat correspondeert met hun brief en zal verwerkt worden in een vlag ontwerp. De vlaggen worden tijdens FAAR festival onthuld op het dak van KAAP.

De schrijvers van deze reeks zijn Fred Moten (US), Wendy Morris (SA-BE), Mo'min Swaitat aka. Palestine Sound Archive/Majazz Project (PS-UK) en Laura Grace Ford (UK).

 

Check het FAAR programma bij KAAP