Een nieuwe open ontmoetingsplek: Salon Arents

Nieuwe samenwerking met Musea Brugge: Salon Arents

In het voorjaar van 2022 lanceert Musea Brugge een gloednieuw concept op een locatie die geschiedenis ademt: Salon Arents!

Salon Arents wordt een open, cosy ontmoetingsplek waar we jou als bezoeker uitnodigen om stil te staan bij de toekomst van erfgoed, kunst en musea. Hoe kunnen we in de 21e eeuw verzamelen en tonen én de vinger aan de pols van de tijd houden? We doen dit aan de hand van lezingen en debat en met eigenzinnige (collectie)presentaties. Om op zoek te gaan naar de blinde vlekken in onze werking en verzameling, werken we samen met verschillende Brugse en niet-Brugse partners.

In eerste instantie zijn dat KAAP, DO vzw en De Republiek. Ook jij als - vaste of toevallige - bezoeker wordt betrokken bij de vraag hoe onze werking relevant(er) kan worden binnen de huidige maatschappij. Een gezellige zitruimte met bibliotheek nodigt uit om geregeld terug te komen. 
Het artistiek-literaire salon, ontstaan in het Parijs van de vroege 17 de eeuw, vormt de inspiratie van ons project. Ondernemende vrouwen nodigden schrijvers, filosofen en beeldende kunstenaars uit om bij een hapje en een drankje te discussiëren over filosofie of politiek, of om te luisteren naar muziek en poëzie. Die aspecten zullen ook in Salon Arents aan bod komen. Dit moet een participatief project worden. We gaan jou, de bezoeker, dan ook regelmatig vragen om mee te schrijven aan onze verhalen. Ook onze nieuwe museumdichter zal er in residentie gaan.

Het Arentshuis zal voorts de uitvalsbasis zijn om dieper in te gaan op onze tentoonstellingen, te beginnen dit jaar met die van Otobong Nkanga en ‘Oog in Oog met de Dood’. We diepen er actuele maatschappelijke thema’s uit als gendergelijkheid, de klimaatproblematiek, de plaats van kunst in tijden van oorlog… Salon Arents wil een dynamische en flexibele plek te zijn, waar de presentaties geregeld wisselen of aangevuld worden, en waar ook last-minute activiteiten plaats vinden. O ja, en onze gasten zullen er regelmatig ook culinair verwend worden.

Salon Arents, vanaf 1 april 2022!