AMOK is terug!
Spannende culturele ontdekkingsreis op in het hartje van Brugge
Van donderdag 26 september tot en met zaterdag 5 oktober 2024 keert het multidisciplinaire ontdekkingsfestival AMOK terug naar de Brugse binnenstad voor de vijfde editie. Dit jaar neemt het festival zijn intrek in het voormalige Jezuïetenklooster, een verborgen parel in het hart van de stad. Het indrukwekkende historische gebouw vormt de centrale locatie van het festival en is tegelijk meetingpoint, exporuimte, café en concertclub. AMOK presenteert met curator Gerd Van Looy een uiterst divers programma van muziek, performances, audiowandelingen, installaties, lokaal en internationaal werk, interdisciplinaire projecten, premières, artistieke first dates en in situ creaties. Grensoverschrijdend in de meest positieve zin!
Voor deze jubileumeditie werken we voor het eerst samen met Gerd Van Looy, coördinator Cultuur bij Europalia, die als AMOK-curator de verbindende lijnen van het festivalprogramma uitzet. “We maken plaats voor bijzondere formats en een rijk artistiek programma,” benadrukt Van Looy. “Denk aan een voorstelling vanuit een vitrine of een concert als wandeling. Maar AMOK exploreert ook de vele kamers van haar meetingpoint met klankinstallaties en in situ gecreëerde werken van onder andere Yann Leguay en Nazanin Fakoor.”
Onontdekte parels, levende legendes en een kleurrijke mish-mash van stijlen
Als echt ontdekkersfestival is AMOK de perfecte setting om nieuwe namen, avontuurlijke stijlen en weinig gehoorde (muziek)makers te ontdekken. “Het programma is enorm eclectisch en vernieuwend. We brengen een mooie mix van artiesten die binnen hun niche een cultstatus hebben bereikt. Voor mij is dit met voorsprong artistiek de sterkste affiche tot dusver,” aldus Benny Claeysier, die mee sleutelde aan het muziekprogramma. Het festival opent met een unieke quadrofonische set van synth-icoon Suzanne Ciani in de prachtige setting van de St. Jakobskerk. Andere hoogtepunten zijn de exclusieve concerten van de Canadese Eric Chenaux en de Britse band Ill Considered, naast te ontdekken pareltjes zoals de Duitse met Koerdische roots HJirok en het duo Alina Bzhezhinska en Denys Baptiste. Natuurlijk wordt er tijdens AMOK ook hulde gebracht aan ons eigen huislabel W.E.R.F. records met een eclectische triple bill, die de veelzijdigheid van het label in de verf zetten: Zee Skirts, Dries Laheye en Punk Kong. In Cactus Muziekcentrum gaan we zweten met de opzwepende optredens van KOKOKO!, Black Flower en Sicaria.
KAAP de stad: premières en eigen producties
AMOK is eveneens een geconcentreerde staalkaart van wat er tijdens het jaar gemaakt en getoond wordt bij Kunstencentrum KAAP en biedt een podium voor maar liefst twee eigen producties en avant-premières. Anne-Laure Vandeputte zet haar trauma’s die ze ervaarde in de theater en televisiewereld op muziek en verkent de grenzen van fictie voor My Body as a Commodity, een muzikale monoloog met live percussie van ex-School is Cool drummer Andrew Van Ostade. Daarnaast is er Dans Kapot, een explosieve combinatie van de jazzpunk band Don Kapot met drie dansers. Dit dansconcert ontstond tijdens het dansfestival DANSAND! in Oostende en beleeft nu zijn première als voldragen voorstelling op AMOK. “Een logisch vervolg!", aldus Van Looy.
Historische locatie als hart van het festival
Het voormalige Jezuïetenklooster aan Kortewinkel biedt een unieke setting voor AMOK 2024. Bezoekers kunnen gedurende het hele festival het klooster ontdekken en werk meepikken van vier kunstenaars die in situ installaties maakten in de kamers en hallen van deze unieke plek. De kapel is ingericht als intieme concertzaal en in de tuin is een gezellige bar te vinden. Deze locatie wordt later omgebouwd tot B&B en co-working ruimtes, waardoor AMOK een van de laatste kansen biedt om deze buitengewone locatie te verkennen.