Waed Bouhassoun foto: Tom McGeehan

Waed Bouhassoun

Waed Bouhassoun komt uit het zuiden van Syrië en is geboren in een dorp in de buurt van Sweida in een familie van muziekliefhebbers: haar vader gaf haar een kleine oud toen ze nog maar zeven jaar oud was.

In 2009 nam ze haar eerste CD op, The Voice of Love, in de collectie van het Arab World Institute, en in datzelfde jaar ontving ze de prijs "Coup de Cœur" van de Académie Charles Cros. In 2014 nam zij haar tweede CD solo op bij Buda Musique in Parijs, The Soul of the Lute, voor stem en oud, waarop zij haar eigen composities vertolkt op gedichten van Adonis, Al Hallaj, Qays Ibn al-Mulawwah (de Gek van Layla genoemd), Ibn Zaydun, Sohrawardi en Ibn Arabi. Dit album won ook een "Coup de cœur" award van de Académie Charles Cros in 2015. September 2016 zag de release van "The Voice of Passion", haar derde cd, met Buda Musique. In maart 2019 verschijnt "Safar : herontdekte zielen", haar vierde CD, met Buda Musique.

Naast haar solocarrière werkt Waed Bouhassoun regelmatig samen met Jordi Savall en zijn ensemble Hespérion XXI, zowel voor concerten als voor de opname van cd's. In 2013 nam ze deel aan de opname van de cd "Orient Occident II - Tribute to Syria" en in 2016 aan de twee cd's "Ramon Llull" en "Granada".

Opnieuw met Jordi Savall, draagt ze actief bij aan de uitvoering van zijn project Europe Creative Orpheus XXI - Music for Life and Dignity, voor de overdracht van muzikaal erfgoed aan de nieuwe generaties, en leidt ze muziekworkshops voor vluchtelingen en ontheemde kinderen, zodat ze niet afgesneden worden van hun culturele wortels.

Waed Bouhassoun woont momenteel in Parijs en werkt aan haar thesis in etnomusicologie.