Tutu Puoane en Koleka Putuma, foto's doro Nunu Ngema en Manyano Media

Tutu Puoane en Koleka Putuma

Praktisch

Omwille van visum redenen kan Tumi Mogorosi en zijn band helaas niet afreizen naar België. Hij cancelt bijgevolg zijn hele tournee. We hebben daarom gezocht naar een waardige vervanger en vonden die in Tutu Puoane. 

Tutu's muziek is een mix van Afrikaanse, Europese en Amerikaanse tradities. Puoane is bezig met een nieuw project rond Zuid-Afrikaanse heldinnen zoals Brenda Fassie en Miriam Makeba. Tutu Puoane werkt aldus rond dezelfde thema's als Koleka Putuma.

 

Koleka Putuma 

Koleka Putuma debuteert in 2017 met Collective Amnesia, een bundel die het meteen tot bestseller schopt. Ze wordt inmiddels gezien als de belangrijkste jonge Zuid-Afrikaanse dichteres van haar tijd. In haar werk heeft ze het over actuele thema’s zoals etniciteit, homofobie en de effecten van machtsstructuren. Ze weet haar poëzie ook prachtig te brengen, getuige het feit dat ze de eerste winnaar van het nationale slam kampioenschap in Zuid-Afrika werd. In april 2021 duwde ze haar tweede dichtbundel Hullo Bu-Bye Koko Come In de wereld in. Op 14 september verscheen deze in het Nederlands (vertaling door Ludo Abicht).

In deze bundel ontwikkelt Koleka Putuma de thema’s uit haar eerste werk Collectief geheugenverlies verder. Ook hier gaat het over de positie van een jonge zwarte en lesbische Zuid-Afrikaanse vrouw in een land dat nog nabloedt na eeuwen kolonisering en driekwart eeuw Apartheid. Maar de accenten verschuiven van het politieke en sociale leed dat nog altijd nazindert naar de moeizame opbouw van een eigen cultuur in een door niet-zwarten gedomineerde wereld.  Daarom roept ze de herinnering op aan pioniers als Nina Simone, Brenda Fassie en Miriam Makeba. Daarom pleit ze ook voor de herontdekking en opwaardering van de Afrikaanse talen en cultuur en is ze bijzonder scherp voor niet-zwarten, die ondanks alles hun vooroordelen niet kunnen wegsteken, maar evenzeer voor zwarten die zich door de bling bling van de westerse entertainmentcultuur laten verblinden. Deze nieuwe bundel is, opnieuw, een hartstochtelijk, soms ironisch en af en toe wrang requisitoir voor Afrikaanse authenticiteit.

 

Tutu Puoane

Tutu Puoane is een van de tot de verbeelding sprekende stemmen van de internationale jazz- en hedendaagse muziekscene en geen onbekende voor de Brugse jazzliefhebber. Eerder al deed Puoane succesvolle passages hier. Puoane werd geboren in Pretoria (Zuid-Afrika), en verhuisde in 2002 naar Nederland om te studeren. Kort daarna vestigde ze zich in België. Door opgemerkte samenwerkingen met het Brussels Jazz Orchestra, Bert Joris en de Flemish Philharmonic, stal ze de harten van velen.

Tijdens de succesvolle tour met haar Joni Mitchell project, waarmee ze Mitchell's songs en teksten op haar eigen manier interpreteerde, herontdekte ze haar liefde voor poëzie en tegelijk groeide het idee om muziek te maken bij enkele van haar favoriete gedichten. Samen met pianist Ewout Pierreux schreef ze een repertoire gebaseerd op de woorden van haar land- en leeftijdsgenote Lebogang Mashile. Het resultaat is een gloeiende balans tussen woord en muziek, met invloeden uit jazz, soul en singer-songwriting.

Puoane is als artieste in constante beweging ook buiten haar discipline. Zo werkte ze eerder samen met choreograaf Wim Vandekeybus. Net als Koleka Putuma laat ze zich voor een nieuw project inspireren door iconen van de Zuid-Afrikaanse muziek, zoals Brenda Fassie en Miriam Makeba. Vanavond tijdens AMOK kun je alvast een voorproefje van haar nieuwe werk horen.

Wanneer Puoane prachtig zacht de titelsong zingt, bijna neuriënd, lijkt de lucht om haar heen even vlam te vatten. - De Volkskrant

Meet & Greet

In samenwerking met boekhandel De Reyghere en haar Belgische uitgever PoëzieCentrum is Koleka Putuma op donderdagmiddag 6 oktober vanaf 12.15u in de winkel van De Reyghere  aanwezig voor een Meet & Greet in de vorm van een korte voordracht en signeersessie.



Donderdag 6 oktober in Boekhandel De Reyghere, 12.15u, vrij toegankelijk

Credits Tutu Puoane

zang
Tutu Puoane
piano
Ewout Pierreux
drums
James Williams
contrabas
Clemens Van der Feen