Tutu Puoane, foto door Nunu Ngema

Tutu Puoane

Zangeres Tutu Puoane is een van de meest productieve en charismatische muzikale stemmen die de laatste jaren uit Zuid-Afrika is gekomen.

Ze komt oorspronkelijk uit Mamelodi, een township in Pretoria, Zuid-Afrika. In 2002 ging ze in Nederland studeren en sinds 2004 woont ze in Antwerpen, België.  Door opmerkelijke samenwerkingen met o.a. Brussels Jazz Orchestra, Bert Joris, het Vlaams Filharmonisch Orkest, Metropole Orkest, WDR Big Band en Tineke Postma heeft ze menig hart veroverd.

In eigen land won ze twee South African Music Awards, één voor haar album 'Quiet Now' (2010) en één voor 'Mama Africa', als soliste met het Brussels Jazz Orchestra (2011). In Europa was het vooral met The Joni Mitchell Project (2016), haar diep persoonlijke ode aan de songs en poëzie van de legendarische Canadese singer-songwriter, dat ze zich in de harten van het publiek zong.

In april 2022 werd ze uitgenodigd door de WDR Big Band (Duitsland) voor een samenwerking met de legendarische Amerikaanse bassist/arrangeur John Clayton, en in de zomer van datzelfde jaar was ze een van de solisten bij het wereldberoemde Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza tijdens de concertreeks ter ere van de 100e geboortedag van de Belgische mondharmonicavirtuoos Toots Thielemans.

Ook in de theaterwereld groeit haar naam gestaag. Ze maakte deel uit van Wim Vandekeybus' dansproductie 'Speak Low If You Speak Love' (2015) en toerde vanaf 2019 internationaal met de zeer succesvolle en veelbesproken voorstelling 'Dear Winnie' van KVS (Brussel). Momenteel speelt ze de hoofdrol in een nieuwe KVS-productie 'Mimi's Shebeen' van choreografe Alesandra Seutin, een ode aan de iconische Zuid-Afrikaanse zangeres en activiste Miriam Makeba.

Puoane's prachtige stem, haar intuïtie, haar gevoel voor ritme en melodie, gecombineerd met haar typische charme en gevoel voor humor op het podium, maken van elk concert een unieke en onvergetelijke gebeurtenis. Dankzij haar aanstekelijke persoonlijkheid slaagt ze er moeiteloos in om muziekliefhebbers over stijlgrenzen heen te overtuigen. Ze laat je lachen, ze laat je een traan wegpinken, ze laat je meezingen en dansen: ze ontroert je op alle mogelijke manieren.