Rembrandt Frerichs Trio & Mohammad Motamedi

Rembrandt Frerichs Trio & Mohammad Motamedi (NL/Iran)

Praktisch

Zinderende combinatie van jazz, klassiek, improvisatie en Perzische zang

Het Rembrandt Frerichs Trio bestaat uit Rembrandt Frerichs (piano), Tony Overwater (contrabas) en Vinsent Planjer (drums en percussie) en zij specialiseren zich al jaren in de samenwerking met Iraanse musici. Zij hebben Iran meerdere malen bezocht voor concerten en werkten samen met enkele grote namen, zoals Kayhan Kalhor en Hossein Alizadeh. 

De trioleden hebben een jazzachtergrond en hun ervaring met improvisatie is de belangrijkste reden waarom de samenwerkingen met de Iraanse musici zo succesvol zijn. Improvisatie speelt in de Perzische klassieke muziek namelijk een zeer belangrijke rol. 

Een andere zeer belangrijk aspect van de Iraanse cultuur is poëzie. Met beroemde namen als Rumi, Hafez en Ferdowsi is de Iraanse cultuur doordrenkt van poëzie. Dit is precies de specialiteit van zanger Mohammad Motamedi. Hij kent een groot aantal klassieke gedichten uit zijn hoofd, op zich niet uitzonderlijk voor een Iraniër, en hij improviseert daar melodieën bij, aangespoord door zijn begeleiders, in dit geval het Rembrandt Frerichs Trio. Al spelende besluit hij dus welk gedicht te zingen, welk couplet, welke frase te benadrukken en welk woord te gebruiken voor lange melodische versieringen. 

Rembrandt Frerichs Trio

piano
Rembrandt Frerichs
contrabas
Tony Overwater
drums, percussie
Vinsent Planjer
zang
Mohammad Motamedi