Stefanie Claes foto: Ilse Philips

Ravensbrück - Stefanie Claes

Praktisch

Hoe bepaalde gebeurtenissen een levenslang effect hebben

Aline Vervoort, de grootmoeder van Stefanie Claes, wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar ouders opgepakt in haar huis in Winksele. Een jaar lang verblijft ze in het Duitse vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück.

Ze overleeft die donkere maanden vol koude, honger en mishandeling, maar haar leven is voor altijd getekend door de gruwelijke oorlogsgebeurtenissen. Niets is ooit nog hetzelfde.

Als kind droomt Stefanie soms dat soldaten haar straat binnenvallen en dat ze moet vluchten. Maar het is pas op haar 16de dat ze echt beseft welk drama er zich in haar familie heeft afgespeeld en dat ze daarover gesprekken is beginnen voeren met haar grootmoeder en moeder. Gaandeweg wordt het duidelijk dat het oorlogsverleden van haar familie overal tussen, in, op en onder zit.

 

Als inspiratiebron voor Ravensbrück baseerde Stefanie zich op gesprekken met haar grootmoeder en haar moeder en flarden uit persoonlijke brieven, naast documentaires, historische naslagwerken en interviews met trauma-experten.

Ravensbrück is een woordeloze en beeldende voorstelling voor volwassenen en (hun) kinderen vanaf 10 jaar, voor een beperkt publiek. Meer dan over de letterlijke betekenis van een oorlogstrauma, gaat Ravensbrück over hoe bepaalde gebeurtenissen een levenslang effect hebben in je leven. Drie generaties vrouwen staan centraal, want iedereen is een kind van iemand.

 

Praktisch

  • Technisch gezien is dit geen familievoorstelling, maar wel geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar
  • Woordeloze en beeldende voorstelling
Concept, ontwerp & spel
Stefanie Claes
dramaturgie & feedback
Sofie Van der Linden, Barbara Claes en Simon Allemeersch
lichtadvies
Marlies Jacques
productie
Lucinda Ra
coproductie
De Studio en VIERNULVIER
i.s.m.
De Grote Post, Museum Dr. Guislain en Schouwburg c o r s o
met de steun van
de Vlaamse Gemeenschap, de stad Gent en deAuteurs