Esinam foto: Mael G.

MetX & ESINAM - ReBirth of Hope

Praktisch

Multitalent ESINAM presenteert nieuw werk

Geïnspireerd door haar West-Afrikaanse roots gaat ze samen met Tutu Puoane, Wassa Kouyaté, Louise van den Heuvel en Sarah Van Impe aan de slag met zowel muziek, zang als poëzie.

Naast een start of nieuw hoofdstuk in het leven, staat geboorte voor ESINAM ook in het teken van transformatie: een belangrijk overgangspunt tussen verleden en toekomst. Als onbetwist feestelijk moment verenigt het mensen en nodigt het uit om deel te nemen aan rituelen die we soms neigen te vergeten.

Net als rouw, is de geboorte van nieuwe hoop voor ESINAM verbonden met de cyclus van het leven. Voor ReBirth of Hope stelt ze zich open voor haar meest innerlijke emoties en poëzie, waarbij ze vanuit haar Ghanese wortels aan een diepgravende artistieke maar ook menselijke expeditie begint.

Toope Ajoyo

Drie neo-fanfares uit Brussel en Charleroi, een drumband uit Leuven en een harmonie uit Jabbeke verdiepen zich in muzikale tradities uit West-Afrika. Ze laten zich hiervoor inspireren door het artistieke universum van onze muziekmakers Esinam Dogbatse en Ejaspapa Gnonlonfoun. Op 22 en 23 juni kan je samen met hen feestvieren in Brussel en Brugge!

Toope Ajoyo is een originele samensmelting van West-Vlaams en het West-Afrikaanse Yorùbá en betekent zoveel als ‘Samen feestvieren’, over alle grenzen en verschillen tussen culturen heen. Met dit doel voor ogen gaat Ejaspapa Gnonlonfoun komende maanden aan de slag met muziekgroepen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië:

  • Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia (Jabbeke)
  • DROM (Leuven)
  • GanGan The New Style (Brussel)
  • AnderBrass (Anderlecht)
  • Urbanda (Charleroi)

 

Ze wagen zich aan een volledig nieuw repertoire, een vijftal composities geïnspireerd op het artistieke universum van Esinam Dogbatse en Ejaspapa, met verfrissend afropeaanse klanken en typisch West-Afrikaanse polyritmes. De arrangementen voor blazers zijn van Adrien Lambinet.

Eind juni presenteren de verschillende muziekgroepen begeleid door een danscollectief onder leiding van Ilaria Orlandini het resultaat tijdens optredens in Brussel en Brugge:

Voorafgaand aan de voorstelling in Concertgebouw Brugge vinden ook verschillende concerten doorheen de binnenstad en een gezamenlijk slotconcert op ’t Zand plaats in het kader van het participatieve luik Toope Ajoyo.

Credits

concept, zang & compositie + dwarsfluit, percussie...
ESINAM
lead vocals
Tutu Puoane
bas & vocals
Louise van den Heuvel
kora & vocals
Wassa Kouyaté
percussie & vocals
Sarah Van Impe
coproductie van
MetX & Concertgebouw Brugge ism KAAP