KAAP unlocked foto: Femke den Hollander

KAAP Unlocked | Opening seizoen 23-24

Praktisch

-26? Tickets aan €8 

 

We zwieren de deuren open van een nieuw seizoen

Op 30 september luiden we het nieuwe seizoen van KAAP in met een avond vol boeiende optredens en performances. Laat je leiden door Eva Kamanda tijdens een artistieke reis vol onvergetelijke live-ervaringen. Tijdens deze avond kun je sessies verwachten van artiesten die later dit jaar zullen verschijnen op W.E.R.F. Records, evenals artiesten die terugkeren naar onze repetitiestudio's of betrokken zijn bij projecten in ons programma.

In de MaZ creëren we een ruimte waar grenzen vervagen en verschillende kunstvormen elkaar ontmoeten. Geniet van emotioneel geladen dansvoorstellingen van Kinga Jaczewska en Bérengère Bodin in een intieme setting vanaf de tribune. Laat je betoveren door de rijke klankkleuren van solist Julien Tassin en laat je meeslepen door aanstekelijke beats op de dansvloer met Conjunto Papa Upa. Als je even wilt ontsnappen, kun je in de foyer een gesprek voeren met Miguel Peñaranda Olmeda terwijl je hem letterlijk ontmantelt. En wanneer de nacht valt, brengt Vieze Meisje de gepaste sfeer met hun energieke muziek en krachtige vocals.

Vieze Meisje

Vieze Meisje is de zingende, optredende en allesomvattende tweede ik van Maya Mertens. Ze schrijft eigenzinnige poëzie die tegelijk hartverwarmend, eerlijk, hilarisch, grappig en bij momenten bruut elegant is. Vieze Meisje heeft een fangirl/fanboy samenwerking met haar producerende brother from another mother Azertyklavierwerke, die acrobatische beats, loops en geluiden componeert voor een gedeconstrueerd dansfestijn dat eindigt in complete sonorische chaos. Wie Vieze Meisje eenmaal gehoord en/of gezien heeft, maakt voor altijd deel uit van de Vieze Cirkel van het leven.

Julien Tassin - solo

Binnen de soms naar conservatisme neigende wereld van de jazzgitaar heeft Julien Tassin een sterke identiteit waarin steeds de expressieve kracht van muziek centraal staat. Zijn spel is rauw, emotioneel, lyrisch en vooral compromisloos. Door zijn composities en improvisaties is hij voortdurend op zoek naar essentie en zuiverheid. Zijn werk bevat elementen van minimalisme, ambient, verwrongen harmonieën en repetitieve muziek in composities gebaseerd op blues, jazz, avant-garde en rockmuziek. Op 1 december zal Tassin in het Brugse Hof Bladelin zijn W.E.R.F. records release presenteren, in kwartetvorm met de Amerikaanse trompettist Jason Palmer in de gelederen. Maar deze avond ervaar je alvast Tassin in de meest uitgepuurde vorm: solo.

Conjunto Papa Upa

Conjunto Papa Upa biedt een smeltkroes van psychedelische cumbia, chicha, surf en latin funk - kortom een broeiende melange van afro-latin en Caribische ritmes. De band kleurt uit een divers en kleurrijk muzikaal palet, waarin de groove altijd centraal staat. Frontman Alex Figueira putte inspiratie uit de soundscape van zijn jeugd in Venezuela. De typische geluiden van de Latijns-Amerikaanse grootstedelijke omgeving: knallende ghettoblasters en autoradio’s met de intense salsa van de jaren zeventig, straatfeesten, supermarkten, streetfood bars, luidruchtige buren en verkeer in eindeloze congestie.

Voor liefhebbers van de opwindende exotica van Meridian Brothers, Memo Pimiento, Susobrino en Los Bitchos is Conjunto Papa Upa een onbetwiste aanrader.

Bérengère Bodin & Ivan Fatjo - LIKE THE FULL MOON SAYS

Een viering van de 40’er jaren van dansers Bérengère Bodin en Ivan Fatjo. Als danser  hebben ze misschien niet meer de energie van een twintiger, maar als ze goed naar hun lichaam luisteren, heeft het vandaag iets anders om door te geven en dat is net zo kostbaar...

Zowel Bérengère als Ivan zijn hongerig naar het verder ontdekken van de bevrijding van dans, ze houden allebei van de geluiden, de woorden, de liederen. Het lichaam is vlees dat zowel kan zweten als "schreeuwen" in alle betekenissen van het woord! 

Bérengère en Ivan werken twee weken in residentie om daarna meteen de eerste 15 minuten met het publiek te delen. 

Kinga Jaczewska - Gabriel

Geïnspi­reerd door Butoh en Dance of Darkness en moderne danspi­o­niers als Mary Wigman en Pola Nirenska, gevoed door het proces van rouw: Gabriel is een kort solowerk gecreëerd door Kinga Jaczewska waarmee ze, door het innerlijke te laten spreken, het lichaam probeert te bevrijden van het strenge en het rationele. Door zich te richten op emotie, expressie en intuïtie, is Gabriel een antwoord op Jaczews­ka's reis door rouw en persoon­lijk verlies. Laat je verleiden door deze integere parel. 

Kinga Jaczewska was eerder al resident bij KAAP maar kreeg vanwege de lockdown nog niet de kans haar werk voor een publiek te presenteren in Brugge. In 2024 komt ze terug met haar eerste groepscreatie.

Miguel Peñaranda Olmeda - Unsuitable

Unsuitable is een participatieve performance over het uiteenhalen van een mannenpak. Met deze performance onderzoekt Miguel Peñaranda niet alleen de symboliek van het mannenpak als teken van macht en hiërarchie, maar ook als object van zelfcontrole en normatieve beschaafdheid voor de drager ervan. 

De deconstructie van een pak wordt zo een oefening in tegenstellingen tussen wat traditioneel als mannelijk wordt beschouwd - het externe, heroïsche en zichtbare - en de overeenkomstige reeks tegenstellingen die in onze westerse samenleving nog steeds als vrouwelijk gezien wordt. Een pak uit elkaar halen zonder het te vernietigen, staat zo symbool voor het omzetten van verouderde waarden in nieuwe manieren van denken en samenzijn.

Tijdsschema

19:30 Kinga Jaczewska

20:00 Julien Tassin solo

21:10 Bérengère Bodin & Ivan Fatjo

22:00 Conjunto Papa Upa

23:00 Vieze Meisje

doorlopend: Miguel Peñaranda Olmeda - Unsuitable

Eva Kamanda praat de avond aan elkaar