Robin Vanbesien's hold on to her belicht een volkstribunaal, georganiseerd door mensen zonder en met papieren, dat een recent geval van politie- en staatsgeweld in de context van migratiegrenscontroles in België aankaart en onderzoekt.
hold on to her
Mawda Shawri, twee jaar oud in 2018, dochter van Phrast en Shamden en zus van Hama, werd doodgeschoten door een Belgische politieagent tijdens een migratiegrenscontrole op een centrale snelweg.
In de zomer van 2023 kwamen meer dan 40 burgers, zowel zonder als met papieren, bijeen in de ontmoetingsruimte van La Voix des Sans Papiers in Brussel om een collectieve hoorzitting te houden over Mawda’s zaak.
Door de straffeloosheid van de politie en het gebrek aan verantwoordelijkheid van de staat in deze zaak, lijkt er een spook rond te waren in dit tribunaal. Deze burgers wijzen de leugens, valse ontkenningen en het schrijnende gebrek aan mensenrechten in de officiële verhalen af en voelen de behoefte om gezamenlijk de waarheid rondom deze zaak te reconstrueren. In hun onderlinge gesprekken voeren ze een publiek tegenonderzoek uit, waarin ze de onderliggende oorzaken van Mada’s dodelijke oversteek blootleggen en bespreken hoe hier een einde aan gemaakt kan worden. Geleidelijk aan ontstaat er in dit tribunaal ook een ruimte voor een collectief rouwen en helen.
Nagesprek
Na de film volgt een nagesprek met regisseur Robin Vanbesien, Henriette Essami-Khaullot (woordvoerder van La Voix des sans-papiers de Bruxelles en deel van de cast van de film) en advocaat Benoit Dhondt (één van de experten die werd geconsulteerd bij de scenario-ontwikkeling van de film). Dit gesprek wordt gemodereerd door Joséphine Vandekerckhove, programmator reflectie bij KAAP en zal doorgaan in het Nederlands en Engels.
De pers over hold on to her
“Beelden van het landschap als een stille getuige geven dit werkstuk een passende poëtische soberheid. Vanbesien bewijst dat ook de documentaire vorm een grote vrijheid toelaat.”
— De Standaard
“Vanbesien maakt niet gewoon een reconstructie van de zaak-Mawda, maar kiest voor een meer poëtische, menselijke benadering.”
— De Morgen
“Rigorous but rarely difficult, ‘hold on to her’ excellently combines testimony from migrants and activists with footage of the highway on which it occurred, creating a moving exploration of how these events aren’t the exception but the very product of an unjust system.”
— Journey into Cinema
“The end result is a perceptive account of societal apathy towards underprivileged lives: a provocative study of how self-righteous states rationalise their racism through the legal system and corrupt press.”
— Middle East Eye