Liesa Van der Aa - foto door Koen Keppens
The Handmade's Tale van Liesa Van der Aa

EEN INTERVIEW DOOR IZA MORENO - ism blvrd

Liesa Van der Aa is een Belgische componiste, muzikante, zangeres en actrice. Kortom ze kan het allemaal. Dit jaar is ze uitgenodigd op AMOK festival om het tweede handmade sounds parcours samen te stellen. Op drie plaatsen in Brugge zullen ambacht en muziek samensmelten door middel van hemelse klanken. Om hier meer over te weten nodigden we Liesa uit voor een interview. 

Dag Liesa, als artistieke duizendpoot ben je wel bekend, maar wat kunnen we verwachten van een handmade sounds parcours? 

Op vraag van KAAP, De Republiek en Handmade Brugge zal ik dit muzikaal parcours cureren. Ik denk dat ze voor mij gekozen hebben vanwege mijn veelzijdig traject. Ik heb al veel verschillende projecten ondernomen, van jazz en barokmuziek tot dance. Ik werk graag aan projecten met een kader waarbinnen ik mijn creativiteit kan gieten. Het handmade sounds parcours wordt een wandelparcours door Brugge waarbij je kan genieten van performances van verschillende artiesten op drie locaties doorheen de stad. Het concept is gebaseerd op de diverse groep ambachtslui binnen Brugge. 

 

Hoe ziet een samenwerking tussen jou en ambachtswerkers eruit? 

Het was een stimulerende zoektocht. Ik heb verschillende mensen aangesproken die ik perfect zag passen binnen dit project. Zo zullen de componiste Heleen Van Haegenborgh, kunstenares Lulu Cuyvers, improvisatie artiest Jon Birdsong en kalligraaf Brody Neuenschwander meewerken aan het handmade sounds parcours. Wat ze nu juist gaan doen zal ik nog niet verklappen, maar je kan ze alvast eens googelen. Elk zullen ze hun eigen ding kunnen doen binnen het kader van dit project. 

 

Je werkt dus met drie creaties op drie bijzondere plekken in de stad. Hoe heeft Brugge jou geïnspireerd? 

Ik ben zeer blij dat dit project op mijn pad is beland. Het heeft mijn interesse in Brugge doen groeien. Het toerisme in de stad is alomtegenwoordig en het voelt soms aan als een soort van Disneyland. Ik liep constant naast toeristen en vroeg me soms af waar de bewoners waren. Door dit project heb ik, dankzij de verschillende partners, Brugge en haar inwoners beter leren kennen. De culturele organisaties in Brugge vind ik essentieel binnen België. Zij geven kansen aan mensen en creëren evenementen en festivals van onderuit. Door hen kunnen de inwoners van Brugge, ook zonder toeristen, culturele uitstappen maken en krijgen makers kansen. 

 

Welke reacties hoop je uit te lokken bij het publiek? 

Ik hoop ze vooral te intrigeren. Door te werken met personen als Heleen Van Haegenborgh, die hedendaagse composities maakt, en Jon Birdsong, die een meer filmische stijl heeft, kunnen wij een grote variëteit aanbieden. Toch zie ik een rode draad doorheen de stadswandeling, namelijk traagheid. Ik heb ervoor gekozen alle muziekstukken binnen een klassieke sfeer te houden en deze te laten samenvloeien met de stad. Door te werken met serene muziek hoop ik de mensen een gevoel van traagheid en soelaas te kunnen bieden maar ook vrolijkheid en ontroering. Dit staat in sterk contrast met de gejaagdheid van het alledaagse leven. Ook vind ik het interessant dat de mensen tussen de verschillende locaties zullen wandelen, wat hen ook tijd geeft om te reflecteren. Ik vind deze vibe ook goed passen bij een zondagnamiddag.

 

De wandeling culmineert in de Sint-Jakobskerk met een samenwerking tussen jou en Brody Neuenschwander, hoe vullen jullie elkaar aan? 

Ik was al bekend met zijn werk door mijn partner die zeefdrukker is. Hij houdt van typografie en hij heeft deze passie met mij gedeeld. Ik vind hem een zeer filosofisch man en ik luister steeds gepassioneerd naar wat hij zegt. Voor mij is Brody ook een figuur die rust brengt en mij terug de onschuld in muziek heeft laten zien. Ik vind het heel aangenaam om conceptueel te werken dus dit inspireert mij ook. We hebben al verschillende ideeën, die ik nog niet te veel uit de doeken zal doen. Toch kan ik misschien een tip van de sluier oplichten. Brody en ik zullen daar niet alleen staan, maar samen met een hoop zangers die niet enkel zullen zingen maar ook zullen tekenen.