Donder foto: Monday Agbonzee Jr | Dave Douglas foto: Tom Leentjes

Donder & Apeland: Het Verdriet + Dave Douglas: Secular Psalms

Praktisch

Jazz Brugge SPECIAL

De Vlaamse renaissance inspireert jazzmakers van nu tot tijdloze muziek

Het trio Donder creëerde samen met de Noorse organist en etnomusicoloog Sigbjørn Apeland het album Het Verdriet in het middeleeuwse Hof Bladelin. Vlaamse polyfonie en volksmuziek is het vertrekpunt voor spannende, uitgebeende melancholie. Dat uit oude inspiratie kraakverse nieuwe muziek kan ontstaan bewijst ook wereldster Dave Douglas met zijn ode aan het Lam Gods. De muziek van Van Eycks tijdgenoot Guillaume Dufay wordt vertaald naar een hedendaagse context en geïnjecteerd met de improvisatorische vrijheid van jazz.

Donder & Apeland: Het Verdriet

Trio Donder nam in de zomer van 2020 in het Brugse Hof Bladelin hun nieuwe album Het Verdriet (W.E.R.F. Records) op. Samen met de Noorse etnomusicoloog en organist Sigbjørn Apeland laat men zich hierop inspireren door oude muziek van de lage landen. Onder andere veldopnames van Pol Heyns uit de jaren dertig, de ‘Alan Lomax van België’, vormen het uitgangspunt voor ingetogen composities, voorzien van een mystiek die zich pas bij meerdere luisterbeurten ten volle openbaart.

Dave Douglas - Secular Psalms

Trompettist Dave Douglas – lid van John Zorns befaamde kwartet Masada en een van de meest spraakmakende jazzartiesten van nu – laat zich voor dit project inspireren door een van zijn grote passies: de Vlaamse Primitieven, in het bijzonder Jan van Eycks Lam Gods. Reeds lang voor het Van Eyck jaar vorm kreeg, toog Douglas steeds als hij in België speelde naar dit wereldberoemde werk. Vertrekpunt is Van Eycks tijdgenoot Guillaume Dufay, de beroemde Vlaamse polyfonist die ook in Brugge voet aan de grond had. In Secular Psalms vertaalt Douglas Dufays muziek naar een hedendaagse context – geruggesteund door een internationale selectie topmuzikanten.

Jazz Brugge is een samenwerking tussen KAAP & Concertgebouw Brugge. Dit festival vindt tweejaarlijks plaats maar kon in 2020 jammergenoeg niet doorgaan. Daarom pikken we nu opnieuw de draad op met een speciale Jazz Brugge Night! 

Donder & Apeland

orgel
Sigbjørn Apeland
drums
Casper Van De Velde
bas
Stan Callewaert
piano
Harrison Steingueldoir

Dave Douglas

trompet
Dave Douglas
cello
Tomeka Reid
drums
Antoine Pierre
gitaar
Frederik Leroux
tuba, serpent, zang
Berlinde Deman
piano, orgel
Marta Warelis

PRAKTISCH

  • Opgelet: een Covid Safe Ticket is voorlopig verplicht. Alle huidige coronamaatregelen vind je hier.